Salad från naturen á la Dan Uhrbom

on


Det här är ett (ungefärligt) recept som Dan Uhrbom gör under sina långa bilresor igenom Sverige och utanför! Han brukar använda en handkvarn (lik köttkvarn) när han mal sina vilda växter och groddar eftersom den inte kräver någon el och att man kan göra det förhand. I videon nedan visar han hur man gör i en matberedare. Dan Uhrbom är en av svergies med kunnige man inom vilda växter och han lever på 100% levande föda med mat från närheten och mestadels naturen. Här delar han en av sina favoriträtter! Billig, enkel och god mat är det verkligen!!! Jag valde att filma honom när han gör den här rätten så kolla på videon vettja!

Det finns inga mått i detta receptet utan ingredienserna som du gör till det är finhackat i en matberedare (liksom som en finhackad sallad blir resultatet) är:
– Ett stort gäng gröna vilda blad (t. ex maskrosblad, mållor, tistlar, kirskål, etc)
– Ungefär hälften andelen groddar (Dan använder oftast linsgroddar, mungbönsgroddar eller gula ärtgroddar)
– Ett par vitlöksklyftor eller lite lök (Ibland hittar han vild lök, t. ex vild gräslök och då använder han det istället för vitlök)
– Olivolja av bra kvalité (snåla inte på olivoljan eftersom den bevarar hållbarheten och gör bladen mer lättsmälta och skyddar maten från oxidation)
– Om man vill kan man även skvätta i lite Probioform (eller surkål, eller bägge..) det bevarar hållbarheten och ger en härlig syra.
– Himalaya salt (annat salt funkar också, men himalaya salt är våran favorit, se till att köpa ett himalayasalt som är en så mörk rosa färg som möjligt- det tyder på bättre kvalité och mer mineraler)

Dan brukar inte ha några tillbehör till salladen utan han äter den som en ensamrätt. Jag tycker en klick kokosyoghurt eller avokado till är väldigt gott. Man kan även använda den här salladen som tillbehör till annan mat. Är man ovan vid den bittra smaken från de vilda bladen så kan man mildra ner dem genom att tillsätta lite honung eller ett par dadlar i receptet samt lite extra lök och som jag skrev ovan, snåla inte på olivoljan! Saltet kan även bytas ut mot misopasta eller tamarisoja om man vill! Har man i surkål i receptet behöver du minska saltet/ utesluta eftersom surkål i sig är väldigt salt. Smaka av och salta efteråt isåfall!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Sandra skriver:

  Hej!
  Jag vill börja med att tacka gör en fantastisk blogg och jag älskar även din youtubekanal. Jag har ganska nyligen blivit mer intresserad av raw food och har kommit igång med groddning i veckan. Nu är jag sugen på att kunna torka mina fröer och nötter efter blötläggning och skulle behöva en torkugn då jag tyvärr inte har varmluftsugn. Finns det någon torkugn du rekommenderar? Jag kommer mest använda den till nötter och fröer, att göra bröd, att torka egen granola och kanske lite grönt från naturen så småningom. Funkar de runda man kan hitta ganska billigt eller är det bättre att köpa en ”rejäl” på en gång?

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Tack, vad glad jag blir att höra! 🙂 ❤ Mitt bästa tips är att investera i en rejäl kvalitétstorkugn på en gång om du kan, du har den måååånga år och ofta när man väl sätter på den så vill man passa på att fylla den så mycket som möjligt för att spara på elen och ibland kanske man även har större skålar man vill få plats med i den. Räkna även med att ditt intresse för att använda den kommer bli större allt eftersom, det brukar alltid vara så, då man upptäcker så mycket roliga och goda grejer man kan göra i den! Du kommer nog alltså inte ångra om du köper en riktigt bra ugn från början! Kram Victoria

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.