Rawfood persiljebollar med 2 olika veganska tillbehörsförslag


De här härliga rawfood bollarna är perfekt som ett härligt tilltugg på buffébordet, mellis, tillbehör till maten, och här nedan får du även tips på två olika tillbehör så att det bir en fullständig måltid! Dessa bollar funkar för dig som inte har torkugn då dem inte ska torkas överhuvudtaget, snabbmat alltså. Men för att ändå få den där ”bakade” känslan så rullar jag dem i vallmofrön. Krispet från dem påminner nämligen om panering och så blir där även en god smakbrytning.

Till bollarna kan du servera en sallad till där mangon får tala. Mango ger en fin söt smakbrytning till den lite bittra sesamsmaken från såsen och från bollarna, kombinationen är oslagbar helt enkelt! Lite längre ner i inlägget finns ett annat supergott serveringsalternativ till bollarna som påminner om italienska frikadeller i tomatssås!

Det här receptet räcker till 2 personer.

Till persiljebollarna behöver du:

 • 1 dl valnötter (eller solrosfrön)/ 0,4 Cup walnuts (or sunflower seeds)
 • 1 dl mandlar (eller solrosfrön)/ 0,4 Cup almonds (or sunflowerseeds)
 • 1 msk tahini/ 1 TBS tahini
 • 1-2 klyftor citron/ 1/5 lemon, the juice
 • en näve färsk persilja ( ca ½ kruka)/ one handful of parsley
 • 1 färsk dadel/ 1 fresh date
 • 1-2 vitlöksklyftor/ 2 garlic cloves
 • ½ tsk spiskummin/ ½ tsp cumin
 • 1/4 tsk himalaya salt eller celtic salt
 • blå eller vita vallmofrön att rulla bollarna i (chiafrön funkar också, men vallmofrön har en god nötig smak som chiafröna saknar)/ poppy seeds or chia seeds* Kan ersättas med solrosfrön för ett nötfritt/ekonomiskt alternativ!

Gör så här:

Lägg valnötter och mandlar i en skål med vatten och låt stå minst 4 timmar, helst 8-12. Häll av vattnet och skölj nötterna noga. Om du använder solrosfrön istället så är blötläggning inte lika viktigt. Torra frön eller nötter ger något fastare/torrare resultat, och kan vara lite mer svårsmält för vissa, speciellt nötter. Vissa föredrar däremot lite fastare bollar, testa och se vad du gillar bäst! Lägg nötterna eller fröna i matberedaren tillsammans med de andra ingredienserna och kör till det är finfördelat, smaka av med salt och peppar. Kör till allt är väl finfördelat, känns det torrt kan du hälla i lite vatten. Forma sedan till bollar (ungefär likastora som köttbullar) och rulla i vallmofrön.

Till salladen:

 • 200 g mango
 • 200 g broccoli+1 msk olivolja
 • 300 g sugarsnaps
 • 1 dl gröna ärtor
 • 250 g mango

Gör så här:

Dela broccolin i små bitar och massera in olivolja (alt. ångkoka broccolin lite lätt om du har svårt för rå broccoli). Skär mangon i bitar (fryst funkar också) och blanda resten av ingredienserna till salladen i en skål, mojsa gärna runt mangon lite extra.

Till såsen:

 • 2 msk tahini
 • 1 klyfta pressad vitlök
 • 1 klyfta pressad citron
 • 1 liten bit finhackad röd chilifrukt, så mycket som du vågar…
 • örtsalt

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser till såsen och servera den med mangosalladen och med nötbollarna, mums!

…eller prova att servera bollarna med zucchini pasta och tomatssås:
Gör nudlar av 2 stora zucchinis med hjälp av en grönsaksvarv, potatisskalare eller papayaslicer. Mixa ihop en tomatssås beståendes av 300 gram tomat, 30 gram soltorkad tomat, 2 dadlar, en klyfta citron, 1 tsk oregano, ev. 1 tsk olivolja eller lecithin och blanda runt såsen med zucchiniudlarna. Toppa med vitlöks och persiljebollarna! Mums!
Kokosskålarna, gafflarna, skedarna och knivarna på bilden är gjort i miljövänligt och giftfritt, återvunnet kokosnötsskal och dem finns att köpa på http://www.friendelystore.se med 10% rabatt med rabattkoden: Victoria10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.