Raw sparris & fänkålsblandning med bovetegroddar

on

En vacker vårtallrik skulle man kunna kalla den här rätten. Den är i sig väldigt simpel i sina smaker och ingredienser då varje grönsak i sig kommer fram på sitt bästa sätt utan att vara nerdränkt i något som tar över. Bovetegroddarna blandar sig fint med sin härliga konsistens och förmåga att ta upp andra goda smaker. Man behöver inte grodda bovetet, det räcker egentligen med att bara blötlägga det någon timme (och skölja noga), men om man groddar det blir det mer lättsmält. Fytinsyran (ett mineralhämmande ämne, växternas ”skydd mot att bli uppätna”) minskar och de komplexa kolhydraterna i bovetet omvandlas till enkla sockerarter som kroppen kan bränna mer effektivt än stärkelse vilket gör att näringsupptaget blir bättre och man får en ”lättare” känsla i kroppen. Har du tid att grodda rekommenderar jag verkligen det!
20150527_140146Så för att göra den här underbara rätten behöver du:

– 1,75 dl helt skalat bovete/ 0,7 Cup buckwheat
– 500 g sparris/ 500 grams of asparugus
– 1 fänkålshuvud/ 1 fennel bulb
– 1 kruka färsk basilika/ a bunch of fresh basil
– 1 msk fryst dill/ 1 TBS frozen dill
– ½ citron/ ½ lemon
– 2 avokados/ 2 avocados
– ev lite olivolja, havssalt och svartpeppar om du vill/ oilive oil if wanted
– lökgroddar om du har, annars funkar lite hackad lök (salladslök eller gräslök blir bäst isåfall)/ onion sprouts if you have

Gör så här:

Blötlägg bovetet och grodda det 1-2 dagar, annars som jag skrev ovan räcker det att blötlägga och skölja det noga. Lägg bovetet på ett stort fat. Riv fänkålen, hacka sparris & avokados, finhacka basilikan, och vänd ner med bovetet. Strö på lite dill och om du vill ringla lite olivolja (ej nödvändigt då fänkålen och citronen blir så saftig och att man har en krämighet från avokadon som är underbar), strö även på lite havssalt och svartpeppar om du känner för det! Blanda runt, har du lökgroddar- toppen! Sen är den här superläckra vårtallriken färdig! Receptet räcker för två personer!
20150527_140213

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.