Rawfood kanske inte passar dig..?

Ja, det tror du. Rawfood passar säkert inte dig heller, om du äter det på fel sätt. Många som går över till rawfood äter samma mängd mat som de åt innan dem gick över till rawfood. Alltså t. ex, en spagetti med köttfärssås som byts ut mot zucchininudlar i tomatssås läggs ofta upp i samma mängd mat som om maten vore kokad. Problemet där är att den råa rätten innehåller ca 70 % vätska och massa ”luft” medans den kokta maten förlorat all sin vätska och ligger helt kompakt på sin tallrik, alltså innehåller den råa rätten betydligt mindre kalorier. Däremot kan den ta nästan lika lång tid att äta som en vanlig portion spagetti med köttfärssås eftersom det är mer att tugga vilket lätt lurar folk att dem ätit mer än dem egentligen gjort.
Om vi tar den här rätten till exempel eller någon annan rawfood rätt med bas på endast grönsaker och fett i någon form (t. ex olja, avokado, frön/nötter) känner du kanske igen dig i att du ”cravar” efter en dessert på maten, eller så får du ett rejält sug på eftermiddagen eller kvällen? Inte så konstigt, då din kropp fortfarande faktiskt skriker efter energi. Alltså du äter då en raw dessert/kaka. Raw food kakor är i stort sett otroligt feta, eftersom dem oftast baseras på nötter som består av ca (70-85 % fett), kakaosmör (100 % fett), kokosolja (100 % fett). Självklart innehåller dem någon ytp av sötning också, i form av t. ex agave, honung eller frukt. En rawfoodkaka kommer därmed hamna på ca 70-80 % fett totalt. Eftersom en rawfoodkaka ofta innehåller mer kalorier än själva huvudrätten skulle din totala kaloriprocent hamna runt 65-80 % fett. Ganska mycket va? Vi kan ta ett annat exempel, en sallad som knappt innehåller några kalorier överhuvudtaget (eftersom grönsaker till största del består av vätska och fibrer) blandas ofta med avokado (ca 75% fett), olja (100 % fett), nötter och frön eller frökex till (mellan 60-85 % fett), vad tror du inte den totala kaloriprocenten från fett hamnar då? Jo, exakt, runt 65-80 % fett. Det är mer fett än vad en vad en standard american diet innehåller. Det är nämligen så här att en kost med hög fettprocent:

– Höjer insulinnivån och ökar blodsockret eftersom insulinet, ”nyckeln” till att glukos ska komma in i cellen inte fungerar om det är för mycket fett ivägen.
– Skapar cravings/ sug eftersom du då kanske förmodligen inte får i dig tillräckligt av näring från, t ex frukt, groddar, eller grönsaker i förhållande till den höga fettkonsumtionen. De mesta av fettet som vi får överskott av kallas omega 6, och detta har visats öka hungerkänslor och sug. Nötter t. ex innehåller mer omega 6, detta kan vara en förklaring varför det kan vara svårt att sluta äta när du väl öppnat nötpåsen. Däremot har vi den motsatta fettsyran som vi egentligen inte får för mycket av, omega 3. Den har motsatt effekt, dämpar hunger och stabiliserar oss. Omega 3 hittar du i gröna blad, frukt, alger, linfrön, chiafrön och hampafrön. Även fisk men det är inget jag rekommenderar av andra skäl.
– Gör att man känner sig trött och seg då magen har betydligt svårare att smälta fett och det tar betydligt mer energi från kroppen då maten hanteras betydligt långsammare i magen. Du vill väl inte att din energi ska ligga nere i magen? Du vill väl ha ut den i resten av kroppen? Genom att äta mindre fett låter du magen sköta sitt arbete snabbare och därmed når energin ut till resten av kroppen på ett bättre sätt istället för att bara ligga kvar och ruttna i magen. Omega 6 skapar inflammationer vilket kan vara en orsak till detta. Ät mer omega 3 fett istället så minskar inflammationerna och man känner sig piggare! När maten kan hanteras snabbare och effektivare i magen kommer din kropp till slut börja ”heala” sig själv, detta kan man tydligast märka på hyn som kommer stråla lite extra!
Att dra ner på fettprocenten av omega6, eller ja fettprocenten från främst oljor, nötter och frön som inte är blötlagda/groddade i sin rawfoodkost  skulle göra stora skillnader, det kommer du märka nästan direkt.

Här är några exempel på skillnader du kommer märka om du äter mindre fett:

– Mer energi.
– Mental klarhet, spirtualitet.
– Kroppen blir lugnare.
– Hyn blir bättre, alla fina mineraler och vätska från frukt och grönt får chans att nå ut i huden då inte en massa fett är där och täpper till. Eftersom magen kommer fungera bättre kommer kroppen heala sig och det syns genom huden, garanterat!
– Genom att äta mycket grönsaker, groddar, frukt och mindre fett kommer du inte känna något begär efter choklad/kaffe, energin är på topp.
– Bättre sömn. Eftersom magen förmodligen redan arbetat klart för dagen när du gått och lagt dig om du haft ett mindre fettintag under dagen (förutsatt att man inte äter ett stort mål precis innan man går och lägger sig) och blodsockret därmed hållts jämt gör den sig automatiskt redo för vila.

Så, hur får man i sig tillräckligt mycket energi om man minskar fettmängden?

– Groddar och grönsaker är det bästa, men frukt är en väldigt bra och enkel källa till kalorier. Om du äter frukt, ät den på fastande mage. Ha som vana att äta frukt till förrätt eller mellanmål, alltså innan maten, inte efter maten. Frukt förbränns mycket snabbare än annan mat (undantag gröna grönsaker och osötade frukter t. ex paprika, tomat), alltså vill du inte äta det efter maten då magen redan är full av annat. Det som händer då är att frukten lägger sig ”ovanpå” vilket kan vara en orsak till magproblem vid intag av frukt, t.ex uppblåshet som många klagar över när dem äter frukt. Det som även händer är att sockret från frukten kan fermenteras då de ligger för länge kvar i magen. Detta kan leda vidare till andra problem, så som candidaproblem. Har du ätit ordentligt med frukt innan maten kommer du inte känna sug efter maten då kroppen kommer känna sig nöjd. Alltså, börja alltid med ”desserten”!

Detta kan vara värt att ha koll på:
Tid för spjälkning av mat.
15 minuter vattenmelon
60 minuter övrig frukt
120 minuter grönsaker (inklusive groddar & alger)
3.600 minuter fisk
10.000 minuter kött

Och, hur mycket fett och vilket fett ska man äta då?
Dr Robert Young rekommenderar inte ett fettintag över 10 %, Tom Campell äter inget tillsatt fett till maten alls då han anser att hjärnan fungerar bäst då (han får i sig fett endast naturligt genom att äta mycket grönt som har ca 10 % fett i sig). Dr Graham rekommenderar 10 % och aldrig över 15 % fett. Dr Gabriel Cousens rekommendation är högre, upp mot 25-35 % fett. Däremot är det skillnad på fett och fett. Gabriel Cousens rekommenderar en högre fettprocent, men det är av levande fett, alltså grodda t. ex solrosfröna först, så att fettet bryts ner till fettsyror. Det är just dessa fettsyror som kroppen vill åt, inte rent fett i form av oljor. Oxiderat fett, alltså upphettat fett (t. ex om du steker, friterar, eller ugnsbakar mat mm) är det värsta, det är alla eniga om att vi borde utesluta helt. Kroppen är hela tiden i stort behov av omega 3, och du kan egentligen inte få för mycket eftersom kroppen använder det hela tiden. Omega 3 får du från alger, chiafrön, hampafrön och linfrön. Vi bör minska vårt omega 6 intag och vårat intag av mättat fett drastiskt för att få optimalt upptag av dessa viktiga omega 3 fettsyror som annars lätt blockeras vid för högt intag av omega 6 fettsyror (från t.ex oljor, mejerier, kött, för stor mängd nötter, eller frön (förutom de omega 3 rika fröna jag räknade upp). Gröna grönsaker innehåller ca 7- 10 % fett och frukt ca 5-7 %, och det är det bästa fettet dessutom, alltså omega 3. Vår kära moder jord har ju redan skapat allt vi ska kunna leva på den, vad vi ska äta för att må som bäst, allt som finns naturligt är redan i sin bästa form. Ju mer vi ändrar den naturliga råvaran desto sämre. Alltså egentligen skulle vi inte behöva tillsätta något extra fett till maten om vi bara äter helt naturligt. Vi är egentligen gjorda för ett tropiskt och varmt klimat. Men som vi lever nu, i Sverige… så kan det vara bra att tillsätta fett i form av naturliga produkter som avokado, nötter, frön, men några mängder är absolut inte nödvändigt. Håll koll på balansen mellan fettsyrorna så att du får i dig tillräckligt omega 3 i förhållande till omega 6. 1:1-1:4 är optimalt.

Vi människor har även perioder vi behöver mer fett:

– När det är vinter, då fett kan verka värmande.
– När man vill grunda sig, inte känna sig lika ”flygig”. Liksom när man bara behöver landa och lugna ner sig, t. ex om man stressat mycket kan det kännas bra att bara landa i soffan med en len och snäll avokado eller en färsk kokosnöt istället för en flygig och kall sallad.
– När man reser kan man äta lite extra fett i form av nötter, frön och avokado eftersom man inte lika mycket uppmärksammar sin omgivning då (kroppen blir mer ”känslig” och klar vid ett lågt fettintag) Lite extra fett kan alltså användas som ett ”skydd” för kroppen mot att känna t. ex äckliga lukter, dålig luft, stressade människor mm.
– Om man är gravid/ ammar är det också bra med extra fett. barn behöver även mer fett.

Mina recept jag gör följer ingen speciell diet, dem är skapta för att smaka så gott som möjligt och innehålla nyttiga naturliga ingredienser utan onödiga konsigheter eller onödig upphettning. De flesta recept jag har är inte så feta och det är också för att jag inte tycker om när det blir för fett. Jag vill äta för att må bra, och matkombinationer som kan skapa dålig jäsning i magen (t. ex för mycket frukt tillsammans med för mycket fett eller tillagad mat) och för mycket oljor är inte hälsosamt för oss. Mina recept är därför skapta med stor hänsyn till detta. Jag försöker dessutom få in så mycket omega 3 som möjligt i mina recept, eftersom jag vill ge dig recept som du kan äta när du vill för att du ska få i dig de rätta näringsämnena och göra din kropp glad och balanserad, samtidigt som själen också ska få njuta maximalt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.