Supergod raw vegansk sesamdressing

Det ser lite läskigt ut att hälla något spöklikt svart över salladen eller grönsaksnudlarna, men det är väl trendigt, att det ska se lite häftigt ut..? När du blandar den här dressingen med grönsaker, blir det just det, häftigt. Färgen på såsen kommer från svarta sesamfrön, men vill du inte ha svarta sesamfrön så funkar vanliga sesamfrön lika bra också, då blir såsen mer vitfärgad. Svarta sesamfrön kan också vara lite lurigt att få tag på, men om du hittar tycker jag verkligen att du ska testa! Det är nötigt och gott utan att vara för bittert, samt att de små fröna har vrålhöga halter av antioxidanter och mineraler som du verkligen inte vill missa!

Så till receptet på den här svarta underbara såsen behöver du:
– 1 dl svarta sesamfrön (vanliga vita funkar om du inte hittar svarta)/ 0,4 Cup black sesameseeds
– 2 msk linfrön/ 2 TBS flaxseeds
– ½ citron/ ½ lemon
– 2-3 dadlar/ 2-3 dates
– Vatten/ water
– valfritt: 1/3 tsk salt/ optoinal: 1/3 tsp salt
– valfritt: 1 vitlöksklyfta/ optional: 1 garlic clove
– valfritt: Örtkryddor, t. ex basilika, persilja, oregano, timjan, rosmarin/ optional: herbs of choice

Gör så här:
Blötlägg sesamfrön och linfrön minst 3 timmar men helst över natten. Sila därefter av vattnet och skölj fröna i ett durkslag. Lägg ner fröna i mixern tillsammans med de andra ingredienserna och mixa tills det är helt slätt. Börja med lite vatten och häll därefter på utefter hur tjock/lös du vill ha såsen. Smaka av med kryddor, sötma och syra.

Servera förslagsvis ihop med grönsaksnudlar på t. ex gurka, rättika, morötter (se videon ovan), eller häll såsen som en salladsdressing över salladen, groddar eller ångkokt broccoli eller andra goda grönsaker! Perfekt även som dippsås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.