Raw vegansk skagenpaté med chili & vitlöksmajonäs recept


Är du sugen på en riktigt god middag för hela familjen? Då tycker jag du ska testa detta receptet! Patén med sin härliga nötiga textur, svenska lätta smaker tillsammans med en en slät majonäs som har fått en piff av chili och vitlök, kan det bli bättre?! Servera rätten med mycket grönsaker så blir det en otroligt god, välbalanserad och fräsch måltid!

Receptet räcker till 3-4 portioner beroende på hur mycket tillbehör du väljer att ha till eller om du har någon förrätt eller efterrätt till maten!

Till patén behöver du:
2 dl mandlar (nötallergisk? byt mandeln till solrosfrön eller pumpafrön i samma mängd)/ 0,8 Cup almonds
2 dl solrosfrön/ 0,8 Cup sunflowerseeds
1 dl torkad dill /0,6 Cup dried dill
4 morötter/ 4 carrots
3 msk finriven pepparrot (eller mer!)/ 3 TBS shredded horseradish (or more!)
1,5 tsk salt/ 1 tsp salt
1 dl purjolök, salladslök eller gräslök/ 0,8 Cup chives or green onion
Juicen från 1,5 citroner+skalet om du vill (eller 3 droppar eterisk citronolja), eller 2 msk äppelcidervinäger (+ skal från 1 citron om du vill)/ the juice from 1,5 lemon or 2 TBS of apple cider vinegear, the peel of 1 lemon if you want

Till chili & vitlöksmajonäsen behöver du:
1,5 dl hampafrön
1 dl solrosfrön (blötlägg dem ett par timmar innan)
1-2 tsk senap alt. ½ tsk senapspulver
ca 1 färsk chili (börja med en halv och smaka dig fram)
1 klyfta vitlök
1-2 dadlar alt. 1-2 tsk honung
1,5 msk äppelcidervinäger eller juicen från 1 citron
vatten till önskad konsistens

Valfria tillbehör:
Rejält med salladsblad t. ex isbergsallad, romansallad etc, eller kålblad, eller något gott bröd, tips på bra brödiga recept hittar du här. Ev. sprinkla över mer topping i form av tunt skivad chili, smulade noriark, dulse alger, gräslök eller rödlök.

Gör så här:
Blötlägg nötter och frön till patén i en skål och blötlägg solrosfröna till majonäsen i en annan skål minst 4 timmar. Sila av vattnet så gott du kan och börja med att göra patén.* Skär morötter och purjolök i bitar och lägg det i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna. Kör matberedaren tills det är nästan finfördelat, det ska fortfarande finnas kvar en textur. Smaka av kryddningen och lägg över i en skål och ställ åt sidan. Gör nu majonäsen genom att mixa alla ingredienser i en mixer tills det är helt slätt, börja med ca 1,5 dl vatten och ha sedan i så mycket vatten till du får en härligt krämig konsistens du gillar. Smaka av chili och saltmängd.

Servera mandelpatén ihop med chili och vitlöksmajonäsen tillsammans med mycket grönsaker, fyll salladsblad, kålblad, paprikor, bröd eller ha detta som tillbehör till en stor sallad, låt fantasin sätta gränser!

*Har du inte framförhållningen till blötläggningen kan du göra ett undantag och skippa blötläggningen, men försök få till den eftersom näringen blir mer tillgänglig och magen kommer tacka dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.