Raw äppelkompott med vaniljkräm

on

Svenska äpplen är så otroligt goda på hösten, men eftersom äpplen finns att köpa året runt passar den här rätten även att göra året om. Äpplen är fantastiskt goda att äta råa så det är synd att koka/baka dem, därför har jag tagit fram ett recept på raw äppelkompott. Visst det kan vara gott med lagade äpplen också, men då har krispigheten och den goda smaken från äpplena omvandlats helt, syrligheten har mildrats rejält och går mot ett sötare håll och äpplet är så mjukt att man inte ens behöver tänder till att äta det. Visste du föresten att ett äpple innehåller exakt så många enzymer som vi behöver för att kunna bryta ner det? Tänk då när vi upphettar det, då dör enzymerna och våran kropp får anstränga sig till att tillverka egna, och den energin kan vi lägga på något annat, eller hur? 🙂 Det är inte heller bara enzymerna som dör vid upphettning, även vitaminerna är mycket värmekänsliga. Men hur ska man då göra för att ändå få den där goda äppelpaj-med-vaniljsås-känslan på ett hälsosamt rått sätt? Jo det finns många sätt, men jag ska visa er favoritreceptet! Receptet finns även på min instagram (@rawveganse), men här kommer receptet på svenska och med mer detaljerad beskrivning & variationer!
20151102_110252


Receptet räcker till 4-6 portioner

Till äppelkompotten behöver du:

5 äpplen/ 5 apples
½ citron/ ½ lemon
8 färska dadlar/ 8 fresh dates
2 tsk kanel/ 2 tsp cinnamon
½ krm kardemumma/ a pinch of cardmon
2 tsk färsk ingefära/ 2 tsp fresh ginger
ev. 1 msk kokosflingor/ 1 TBS coconut flakes
en liten nypa salt/ a pinch of salt

Till vaniljkrämen behöver du:

2 dl cashewnötter, lägg i blöt minst 30 min innan (gärna ett par timmar innan)/ 0,8 Cup cashew nuts
2 små mogna päron/ 2 small ripe pears
1,5 krm äkta vaniljpulver/ 1/5 tsp vanilla bean powder
ev. mer sötning i form av 1-2 dadlar eller honung/kokossirap/ 1-2 dates if you want it to be more sweet

Gör så här:

Skala äpplena. Finhacka 3 av äpplena i mindre bitar och lägg i en skål. Pressa över en klyfta citron och rör om. De andra två äpplena kärnar du ur och lägger i en matberedare (mixer funkar också). Lägg även i resten av ingredienserna till kompotten och mixa till det är helt krämigt. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Blanda runt med äppelbitarna, och fortsätt därefter med cashewkrämen.

Häll av och skölj cashewnötterna i en sil och lägg i matberedaren (eller mixern). Skala och kärna ur päronen och kör till en krämig konsistens, du kan behöva stoppa maskinen ett par gånger och dra ner kräm från kanterna med en slickepot. När krämen är helt slät smakar du av med vanilj och så känner du efter om du vill ha mer sötning.

Varva nu äppelkompotten med cashewkrämen i fina glas! Skål!

20151102_110109
20151102_110407

Vill du skoja till det med lite färg?

Blanda då en 1/3 av vaniljkrämen med en dutt spirulinapulver, 1/3 av krämen med en liiten skvätt rödbetsjuice, och då får en lite mer färgglad dessert/ fika 😉

20151102_104405…Att servera på detta sättet funkar också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.