Raw ris sallad på pomelo med asiatiska kryddor


Ett rått substitut för ris är funnet för dig som vill ha ett lättsmält, lätt-tuggat, gott, energigivande alternativ istället för rått ”ris” på blomkål eller palsternacka som är det vanligaste att göra ”ris” på i rawfoodvärlden, då man inte vill koka vanligt vitt ris som inte har någon näring överhuvudtaget! Den hemliga ingrediensen jag använder är en otroligt underskattad frukt- nämligen Pomelo. Pomelo hör till citrusfrukten, påminner mest om grapefrukt utan den beska smaken, och istället för att vara sur går den mer åt de söta hållet. Frukten är stor och du hittar den i nät (se bilden) i de flesta lite större mataffärerna eller hos frukthandlaren. Under skalet är det ett tjockt vitt ”kött” som du tar bort, skinnet runt klyftorna kan man äta men jag föredrar att ta bort det också då det är mycket beskt. Att filéa denna frukt är mycket enkelt då klyftorna i stort sett lossnar från skinnet. Klyftorna är lite hårdare än andra citrusfrukter och går därför utmärkt att smula sönder och marinera och äta som ett saftigt ”ris”. Testa att köpa hem denna supernyttiga och goda frukt och följ receptet nedan- du kommer inte bli besviken! 😉

 

20151109_182755
”kryddriset…”

Till de asiatiska ”kryddriset” behöver du:

– 1 stor Pomelo/ 1 large pomelo
– 1 liten apelsin, juicen/ 1 small orange, the juice
– ½ citron/ ½ lemon
– 3 msk fryst hackad koriander (har du färsk är det de absoluta godaste)/ 3 TBS chopped cilantro
– 2 tsk malen koriander/ 2 tsp coriander
– 1-2 msk riven ingefära/ 1-2 TBS shredded ginger
– ½ – 1 finhackad chili (beroende på ur stark den är- smaka av!)/ ½- 1 chili fruit
– ½ – 1 tsk örtsalt (gillar du tamarisoja funkar även det väldigt bra)/ ½- 1 tsp herbal salt or tamari soy sauce
– 1 msk raw tahini (jordnötsmör funkar också om du gillar det dock är det ej raw)/ 1 TBS raw tahini

Till salladen behöver du:

– 1 salladshuvud, roman eller annan grön sallad
– 1 stor gurka
– 2 msk aramealg eller annan alg (blötlägg ca 20 min i förväg)
– ev. frön eller hackade nötter till topping

Gör så här:

Pressa apelsin och citron i en stor salladskål, blanda i resten av kryddorna och mosa runt tahinin med en gaffel så allt blandas ordentligt. Skala Pomelo frukten, ta bort den tjocka vita hinnan runt klyftorna och ta även bort ”skinnet” runt klyftorna, samt kärnorna. Bryt ner den i salladsskålen med händerna och blanda runt noga med dressingen.

Fortsätt därefter med salladen, skala och hacka gurka, sallad, och häll bort blötläggningsvattnet från algerna. Lägg allt i ”kryddriset” och blanda runt ordentligt. Toppa ev. med lite hackade nötter eller frön.

Jag toppade min ris-sallad med lite svarta sesamfrön och chiliflakes...
Jag toppade min ris-sallad med lite svarta sesamfrön och chiliflakes…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.