Vegansk vitlöksharicotverts med avokado & tomat sällskap

on

20160209_202812_003-1Behöver du något värmande, enkelt, gott, snabbt, näringsrikt och vackert? Då har du kommit till rätt sida! Denna rätten passar bra som en läcker förrätt, enkelt kvällsmål, efter träningen eller som en middag eller lunch! Gröna bönor hittar du i frysdisken i de flesta matbutiker. Gröna bönor/ haricotverts kan vara väldigt hårda/sega att tugga ner i raw form, även om du inte skulle steka dem utan bara tina dem, så därför kan dem vara mer lättätna när man tillagat dem. Kom ihåg att när man köper frysta grönsaker är dem alltid blancherade (alltså kokats i bara några sekunder för att sedan kylas och frysas in), alltså vill du ha dem tillagade så ska du upphetta dem efter att du tinat dem, för om du bara tinar dem är det i stort sett samma sak som att äta dem råa (vilket är bra om du vill ha rawfood). Själva blancheringen går väldigt snabbt och det är osäkert om hur mycket av grönsaken som faktiskt kommer upp i höga temperaturer. Vissa enzymer kan överleva då upphettningen i fabrikerna går så snabbt, dock förloras ca 30 % av enzymerna genom frysningen. Kanske kan man kalla frysta grönsaker för ”halvraw”? Vissa frysta grönsaker såsom grönkål och broccoli föredrar jag att bara tina, men dessa bönor tycker jag blir bäst att tillaga efter att dem tinat. Genom att tillaga bönor får du även bort större mängden av fytinsyra (ett mineralhämmande ämne).

Här kommer det godaste receptet med dessa läckra bönor!

Du behöver:

– Ett paket frysta haricotverts (ca 500 gram)/ 500 grams of haricot verts/green beans
– 5 vitlöksklyftor (eller mer, var inte rädd att ta många, dem kommer bli väldigt milda och goda!)/ 5 cloves of garlic
– 1 tsk kokossocker (eller annan sötning)/ 1 tsp coconut sugar
– raps eller olivolja till stekning/ canola or olive oil
– 3 stora tomater/ 3 tomatoes
– 2 avokados/ 2 avocados
– en klyfta citron/ 1/4 lemon
– salt & peppar/ salt & black pepper

Gör så här:

Tina haricotvertsen. Finhacka vitlöken och fräs den i lite olja ett par minuter till det börjar dofta fantastiskt. Häll ner bönorna och kokossockret och en liten nypa salt. Fräs i ca 15-20 min till bönorna har en lagom mjuk fin konsistens. Lägg upp dem på en tallrik. Skär tomater i klyftor och skiva avokadon, lägg dem lite läckert runt om bönorna. Skvätt över lite pressad citron, dra några drag med pepparkvarnen, salta lite, och du är där- hugg in!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.