Raw broccoli chips med smak av avokado och citron

on

12592692_10205288462147239_6308767204404143641_nChips på broccoli? Går det? Ja det går! När jag skriver raw broccolichips menar jag inte att man bara ska skära broccolin i bitar och knapra på, för rå broccoli i sig är inget kul för kroppen att ta hand om. Det finns nog inte en enda människa som kan tugga ner de små broccolibuketterna helt. Och har du någon gång provat broccoli i mixern så att de så blommorna blir helt släta? Kanske har du inte testat, och gör inte det heller. Det är galet starkt och smakar inte alls gott. Ett alternativ är att koka broccolin, vilket är väldigt hälsosamt och gott. Ett annat alternativ är att göra raw chips av dem i torkugnen! Smaken förändras helt och dem går att tugga ner utan att det blir otäckt starkt. Testa får du se! Man kan marinera broccolin i endast lite olja om man vill och köra i torkugnen, men själv har jag en annan favorit när det kommer till marinad för broccolin. Det är nämligen med avokado i. Det låter kanske inte så märkvärdigt då avokado i sig inte har speciellt mycket smak, men i torkugnen sker magi med avokadon, den får helt plötsligt mycket smak, fantastiskt va? Testa får du se! Här är receptet:

 

Du behöver:

– Tålamod, dessa små rackare tar tid i torkugnen*! Men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge…
– 500 gram broccoli, hela broccolin med blommor och stjälk/ 500 grams of fresh broccoli
– 1 avokado/ 1 avocado
– 2 msk vatten/ 2 TBS water
– en klyfta citron+ skal om man vill/ 1/4 lemon juice+ zest
– ½ tsk himalayasalt/ ½tsp himalaya sea salt

Gör så här:

Dela broccolin i små bitar och med hjälp av potatisskalaren skär du lövtunna ”remsor” av stammen/stammarna. fördela ut broccolin två bakplåtspappersklädda plåtar. Mosa avokadon i en djup tallrik med citron, vatten och salt till den är helt slät. Häll smeten över broccolin. Tvätta händerna. Massera nu in avokadosåsen i broccolin med händerna noggrant och lägg sedan broccolibtarna på plåtarna så att dem inte ligger på varandra. Ställ in i torkugnen på 42 grader va 12-18 timmar beroende på hur stora dina broccolibitar är. När dem är krispiga är dem klara! Smaskens!

*Vanlig ugn funkar också, sätt den då på lägsta temperatur, med varmluft på och luckan lite lätt på glänt. Har du verkligen inte tålamod, höj temperaturen och gör broccolichips som inte är raw istället. Jag rekomenderar dig dock att testa dem raw då smakerna koncentreras på ett så otroligt gott sätt på låg temperatur samt att man behåller näringen mer. Men icke raw broccolichips är en delikatess det också…

Föresten…Ett litet serveringstips/uppläggningsförslag hittar du på min instagram, @rawveganse 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.