Så här ska riktiga chokladbollar smaka (vegan!)

20160416_100915
När jag var liten älskade jag chokladbollar, både att äta och göra. Det är samma sak nu, jag älskar fortfarande chokladbollar, både att äta och göra. När jag var liten innehöll chokladbollarna mindre hälsosamma ingredienser såsom smör och vitt socker, så enda skillnaden till dem jag gör nu är att det bara är hälsosamma ingredienser, däremot smakar dem ändå som riktiga chokladbollar ska smaka, söta med mycket chokladsmak och en tuch av kaffe och kokos. Konsistensen har ett perfekt ”chew” och är lagom kletiga för att kokosen ska fastna utan att kladda när man äter dem. Förvarar man dem kallt innan man äter kommer dem vara fastare än om dem varit i rumstemperatur, så det är en smaksak, men själv föredrar jag dem kalla!

Dessa chokladbollar är en bra källa till E-vitamin, järn och magnesium, dem innehåller bra kolhydrater och inte på tok för mycket fett. Du får även en skön dos energi, alltså det är perfekt innan träning eller som ett mellanmål när du behöver vara extra fokuserad eller vill få en liten kick! Annars passar dem perfekt till en gofika tillsammans med familjen, då alla, gamla som unga kommer älska dessa!

Receptet ger ca 16 läckra chokladbollar och det här behöver du:

– 16 färska dadlar/ 16 fresh dates
– 2 dl havregryn/ 0,8 Cup oats
– 2,5 msk raw kakao*/ 2,5 TBS raw cacao
– 2 msk starkt kaffe*/ 2 TBS strong coffee
– 1-3 tsk kokosolja/ 1-3 tsk coconut oil
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanilla bean powder
– en liten nypa havssalt/ a pinch of sea salt
– kokosflingor att rulla i, ca ½- 3/4 dl/ coconut flakes, about 1/3 Cup

Gör så här:

Kärna ur dadlarna och kör alla ingredienser i matberedaren till det har blivit en schyst degklump, du väljer själv om du vill ha havregrynen helt finfördelade eller om du vill ha lite struktur i dem Själv föredrar jag finfördelat, men det är en smaksak. Forma till ca 20 bollar och rulla i kokosflingor. Dem blir godast när dem fått stå minst en halvtimme innan man äter dem, och gärna stå i kylskåpet också!

*Vill du inte ha kaffe eller kakao funkar det att byta ut kakaon mot carobpulver och kaffet funkar att byta ut mot vatten. Det blir väldigt gott det med men för att dem ska smaka mer likt orginalet av chokladbollar rekommenderar jag att ha kaffe och kakao i, det blir lite mer fyllig smak av det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.