Krämigaste hummusen är gjord på linser!

Man kan göra hummus på alla möjliga olika sorters bönor och baljväxter, men en hummus på kikärtor vinner alltid dock! Hade jag föresten testat en hummus på röda linser? Nej det hade jag inte testat, så jag testade. Jag kokade röda linser och mixade ner dem med kryddor, och medans mixern gick på högvarv hämtade jag två lime och en flaska olivolja, man måste ju tillsätta vätska för att få det till en krämig röra. Jag har experiementerat på kikärtor och andra bönor med att använda vatten som vätska istället för olja, men har aldrig fått det att bli riktigt så bra. När jag nu skulle tillsätta oljan och limefrukterna till linshummusen insåg jag att konsistensen faktiskt redan var perfekt utan att jag hade tillsatt något, oljan åkte därför tillbaka in i skåpet och 2 lime blev bara en halv. Det här kan nog ha varit den mest perfekta hummusen jag gjort, konsistensen var så där härligt len och krämig. Röda linser har dessutom en väldigt mild smak som passar aldeles utmärkt tillsammans med de typiska ”hummuskryddorna”.
red-lentils
Jag använder mig av skalade (splittade) röda linser vilket även har sin fördel att dem kokar snabbt, är billiga, och är skalade vilket gör dem mer lättsmälta. Vissa tror att det är bättre att köpa linser med skal på för att det finns mycket näring i skalen, men vilket många inte vet är att skalen är otroligt svårsmälta. Det kan på grund av skalen i linser, kikärtor och bönor göra att vissa personers magar strejkar när dem äter det. Nästan alla bönor och baljväxter säljs endast med skal på, t. ex kikärtor och vita bönor. Röda linser dock, säljs i stort sett alltid skalade och splittade vilket är väldigt bra, en hummus utan skal bidrar även till mer krämighet!
20160404_14093420160404_142052
Här kommer receptet!

Du behöver:

– 2,5 dl röda (torra) linser/ 1 Cup red split lentils
– 1 gul lök/ 1 yellow onion
– 2-3 msk (raw) tahini (går att uteslutas eller att bytas ut mot något annat milt nötsmör t. ex mandelsmör, valnötssmör, cashewsmör eller solrospasta, skulle du använda du något rostat frö/nötsmör, använd inte mer än 2 msk då)/ 2-3 TBS tahini if you want
– skalet från 1 lime alt. 3 droppar lime (om du har eterisk olja) samt juicen från ½ – 1 lime, har du inte lime så funkar citron (nästan) lika bra/ zest from 1 lime or 3 drops lime essential oil
– 2 tsk malda korianderfrön/ 2 tsp coriander
– 1 tsk spiskummin/ 1 tsp cumin
– 1 tsk paprikapulver/ 1 tsp paprika powder
– 1 vitlöksklyfta/ 1 garlic clove
– ½ tsk himalayasalt/ ½ tsp himalaya salt
– 1 tsk torkad mynta (kan uteslutas)/ 1 tsp dried mint
– valfritt: secret healthy ingredients…*

Gör så här:

Skölj linserna noga, gärna i varmt vatten. Koka dem i 4 dl vatten och tillsammans med den gula löken som du skurit i bitar. Låt koka ca 15-20 min, till linserna är mjuka och sugit åt sig de mesta av vattnet. Häll över i en tallrik och låt det svalna något. Lägg sedan ner lins och lökblandningen i matberedaren tillsammans med de andra ingredieserna och kör till det blir helt finfördelat, lent och krämigt. Smaka av och tillsätt ev. mer lime, salt eller vitlök efter smak. Den är därefter färdig att servera direkt, eller så låter du den stå och götta till sig lite. Hållbarheten är ca 3-4 dagar i kylskåp och den kan även frysas!

*Secret ingredients den här gången var ½ tsk papayakärnor. Dessa ger ingen särskild bismak utan det tillsätter endast lite extra enzymer till hummusen. Papayakärnor är otroligt hälsosamt och dem kryllar av enzymer, så har du en papaya hemma, släng ner lite av fröna vettja!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Ellinor skriver:

  Hej

  Testade detta idag och det blev verkligen bra. Tack för receptet.

  Mvh

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Åh tack vad glad jag blir 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.