Bladen på maskrosorna plockar vi med fördel innan blommorna kommit- då smakar dem som bäst. När blommorna kommer är det nämligen blommorna vi vill ha! Blommorna är faktiskt den godaste delen på hela maskrosplantan! Dem är söta och inte lika bittra som bladen och roten, alltså passar den perfekt i matlagning utan att det blir en otäck bitterhet!
Genom att äta blommorna får du i dig:
– En härlig dos bra fibrer som magen gillar.
– Lecithin som är otroligt bra för hjärnan och hjälper kroppen att lättare ta hand om näring.
– A vitamin vioket skyddar hud och ögon.
– Massor av mineraler och viktiga spårämnen som kan vara svåra att få i sig på annat sätt.
– Vitamin E vilket får ditt hår att skina bl a.
– Vitamin C som fungerar som en antioxidant och ökar elasticiteten i huden, och är bra för imunförsvaret.
– Vitamin D- om du inte sköljer dem allt för noga! Maskrosblommor har fångats av solens strålar!
– Det sägs även vara mycket aminosyror som bygger kroppen!
Man skulle kunna äta blommorna istället för kostillskott, alltså endast för att få i sig all näring, däremot är det inte bara det som är syftet med detta receptet! Den här röran är så god att du kan äta den som en ensamrätt med sked direkt ur tallriken…eller ha den på en macka, kex, salladsblad, fylla gurkor, zucchini, paprikor , eller varför inte som en del i matlådan, till salladen kanske?
Den ljuvliga smaken från blommorna ihop med en fin syra från citron, härlig sommarkänsla med hjälp av gräslök (eller salladslök), persilja, en liten hetta från ingefära och allt detta avrundat med en lagom sötma och krämighet från dadlarna…Testa de här gudomliga receptet!
Du behöver:
– 1-1,5 dl maskrosblommor/ ½ Cup dandelion flowers
– 3-4 färska dadlar/ 3-4 fresh dates
– ½ citron (eller mer beroende på konsistens)/ ½ lemon
– ev. citronskal/ optional: lemon zest
– 1 msk riven ingefära/ 1 shredded TBS ginger
– 2 msk hackad persilja/ 2 TBS chopped parsley
– 1 msk finhackad gräslök eller salladslök/ 1 TSB finely chopped green onion or chives
– ev. 1 pressad vitlöksklyfta/ optional: 1 clove of garlic
Gör så här:
Finhacka blommorna och alla ingredienser som ska hackas. Mosa dadlarna i citron juicen med en gaffel tills det är helt jämt finfördelat. Rör i resten av ingredienserna, tryck ordentligt med gaffeln så att maskrosorna verkligen suger upp alla smaker och så att smaken från löken kommer ut lite bättre. Ha i mer citron (eller vatten) tills du har en perfekt konsistens som passar dig! Smaka av och se om du vill ha mer kryddor. Personligen tycker jag inte salt och peppar behövs, men det kanske du tycker, prova!