Nötfri raw vegansk jordgubbstårta till midsommar!

 

Jordgubbstårta är ett måste på midsommar, eller ja, iallafall på sommaren när jordgubbarna är i säsong! Jag är inte så förtjust i vanlig jordgubbstårta som innehåller gluten, mjölkprodukter, socker och skräp som vi inte ska föra in i våra kroppar, samtidigt finns det andra som inte är så förtjust i frukt och grönt…hur löser man detta? Jo, här är receptet! Den här tårtan är baserat på frukt och ja, faktiskt blomkål också utan att innehålla massa skräp som våra kroppar inte vill ha! Och det bästa av allt, du behöver inte nämna för någon att den innehåller blomkål och är sötad med frukt etc, ingen kommer klaga, den smakar ju faktiskt precis likadant som om den skulle vara väldigt onyttig! Blomkålssmak känner du inte heller, den döljs perfekt i receptet, det kan jag lova dig!

Tårtan innehåller ingredienser som är lätta att få tag på, så vad väntar du på? Sätt igång vettja!

Receptet är lagom i en lite mindre springform, och tårtan äts med god aptit upp av ca 4 personer. Är ni fler eller vill du att tårtan ska räcka lite längre? Kanske har du inte en springform i en lite mindre storlek? (alltså att du har standard storlek) gör då dubbla receptet!!

Du behöver:

Till botten:
– 12 färska dadlar/ 12 fresh dates
– 1 dl pumpafrön/ 5 TBS pumpkinseeds
– 3 msk (raw) kakao/ 3 TBS (raw) cacao
– en liten nypa salt/ a pinch of salt

Till fyllningen behöver du:
– 400 gram fryst blomkål/ 400 grams of frozen cauliflower
– 17 fresh dadlar/ 17 fresh dates
– 1 tsk äkta vaniljpulver/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 dl kokosflingor/ 5 TBS coconut flakes
– ev. 1 msk lucuma pulver/ optional: 1 TBS lucuma powder
– ev. 1,5 msk lecithin/ optional: 1 TBS lecithin
– 150-200 gram jordgubbar/ 150-200 grams of strawberries

Choklad/sesam sås att ringla över:
– 2 msk tahini/ 2 TBS tahini
– 1,5 msk (raw) kakao/ 1,5 TBS (raw) cacao
– 3 färska mjuka dadlar/ 3 fresh soft dates
– en nypa salt (om din tahini är osaltad)/ a pinch of salt if your tahini is unsalted
– vatten till lagom konsistens

Topping:
– ca 100-150 gram jordgubbar

Gör så här:

Börja med botten. Kör alla ingredienser i matberedaren tills det är en fin ”deg”. Tryck ut den i en liten springform klädd med bakplåtspapper i botten. Börja därefter med fyllningen. Tina blomkålen och försök få bort så mycket vätska du kan. Kör blomkålen i matberedaren med resten av ingredienserna till fyllningen förutom jordgubbarna. Med hjälp av en slickepot behöver du stanna maskinen ibland för att putta ner från kanterna. När fyllningen är slät och fin så drar du ut hälften över kakbotten. Sedan lägger du över skivade jordgubbar och brer därefter ut resten av fyllningen. Låt gärna kakan stå i kylen ett par timmar för att sätta sig lite (inget måste, men den är god kall och blir bra när den får stå till sig lite). Choklad/sesam såsen gör du lätt genom att mixa ihop ingredienserna i en matebredare/ mixer eller mosa med en gaffel noga i en tallrik. Ta försiktigt bort springformen. Lägg över skivade jordgubbar och ringla ev. choklad/sesam sås över. Servera gärna med mer jordgubbar, och mer choklad/sesam sås då det kommer bli sås över!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.