De här biffarna lyser som solen, färgen som blir när man mixar ärtor med morötter och curry blir fantastisk, så vill du bli glad och på bra humör? Då är dessa biffarna något för dig! De här biffarna är otroligt smakfulla och med ett härligt crisp från chiafröna blir dem inte bara goda utan också roliga att äta! Byt ut den vanliga burgaren mot en ärtbiff istället, eller ha dem till salladen, ät med potatismos, zucchini nudlar & tahinisås (se bilden), ugnsgrönsaker eller varför inte tryck på en burgare på smörgåsen? Dem passar alltså till mycket! Hur du gör dem väljer du själv, det finns 4 alternativ, raw, lågtempurerad, ugnsbakad eller stekta, och tack vare de rena fina ingredienserna blir dem nyttiga oavsett, men vill du bevara mest näring ska du göra dem raw eller möjligen lågtempurerad, men vill du ha kvar enzymer så är det raw som gäller! Äter man dem inte raw så kan man ju ha raw tillbehör (t. ex sallad/grönsaker) till för att få lite extra enzymer!
För 10 biffar behöver du:
– 5 dl gröna ärtor/ 2 cups green peas
– 2 klyftor citron/ 2 pieces of lemon, squezed
– 1 dl solrosfrön (andra nötter och frön funkar bra också!)/ 60 grams of sunflowerseeds
– 2 små morötter eller 1 stor morot/ 2 small carrots or 1 big
– 1,5 msk curry pulver/ 1,5 TBS curry powder
– 1-2 msk purjolök (annan lök funkar!)/ 1-2 TBS leeks
– 3/4 tsk salt/ 3/4 tsp salt
– 2,5 msk chiafrön/ 2,5 TBS chiaseeds
Gör så här:
Kör alla ingredienser i matberedaren förutom chiafröna. Stanna maskinen ibland för att trycka ner lite från kanterna. När det är finfördelat så lägger du i chiafröna och kör lite igen tills dem blandat sig väl med de andra ingredienserna. Låt sedan allt stå och svälla till sig lite i ca 20 min. Med hjälp av två skedar forma till 10 biffar och lägg ut på en plåt.
För raw alternativ:
Torka i torkugn på 42 grader i 3 timmar. Vänd efter 1,5 timmar.
För lågtempurerad alternativ:
Använd helst varmluftsugn med luckan lite glänt och ställ in dem i ugnen på 80 grader i 1,5 timmar, vänd efter 1 timme.
För ugnsbakad variant:
Sätt in biffarna i ugnen på 175 grader i 25-30 min, vänd efter 20 min.
För stekning:
Stek dem (helst i en liten klick kokosolja) i ca 5 min på varje sida.