Smoothie SM- min final smoothie recept- karamellsmoothie m. syrlig lingon surprise!


Jag har varit med och tävlat i Juice & Smoothie SM och kom på tredje plats i Smoothie SM vilket jag är så otroligt stolt över! Dem som tävlade var väldigt duktiga och det var närmre 400 personer som sökte till tävlingen! Juice & Smoothie SM bestod av flera tävlingsmoment och den smoothien jag tävlade med i finalen, mitt super-duper-special recept, delar jag med glädje med mig av här. I videon nedan kan du även se inslag av tävlingen, hur det såg ut och hur det gick till mm, samt höra mig berätta mer om det, och sen se hur man gör den här supersmoothien. Jag vill egentligen kalla den för ”vinnarsmoothien” eftersom jag är så stolt över den, trots min tredje plats, för den här smoothien är verkligen en vinnare! Den har den där perfekta karamell smaken som man liksom bara älskar, samt att den bjuder på en syrlig lingon surprise!

Beskrivning av smoothien:

Den här smoothien är inte bara en smakupplevelse utan också en vacker gåva till ditt imunförsvar. Tack vare alla bär och frukter är den här smoothien en riktig C vitaminbomb och tillsammans med chagapulvret och gurkmejan så kryllar den av antioxidanter och motverkar inflammation. Chagapulvret går att utesluta om man inte får tag på det, däremot ger det en härlig färg till smoothien och en riktig hälsoboost vilket vi helst inte tackar nej till!

Mesquitepulvret tillsammans med mullbären, mandelsmöret och kryddorna i en perfekt kombination ger en härlig kolasmak och genom att tillsätta lite salt i caramellsmoothien lyfts smakerna fram rejält. Lecithinet ger en viss smörighet och krämighet. Genom att toppa smoothien med kokossocker påminns detta om en ljuvlig dessert med bränt socker (!), en kanelstång ger dessutom en rolig upplevelse!

För att du som smakar den här smoothien inte bara ska få en saltig caramellupplevelse utan också en fräsch spännande överaskning så har jag valt att göra en lingonsmoothie i botten av glaset, det fräschar upp och smakerna förhöjs ytterligare.

Jag har i den här smoothien valt att använda mig av ingredienser som går att få tag på året runt här i Sverige. Varför jag använt mig av fryst mango och inte färsk är för att den frysta oftast håller bra kvalité samt att mangon ger den perfekta konsistensen utan att ta över för mycket till skillnad från annan frukt.

Till receptet behöver du (1 stor/ 2 små portioner):

Syrlig lingon smoothie:
– 50 gram frysta lingon (ca 1 dl)/ 50 grams of lingonberry
– 1/4 – 1/3 citron (beroende på storlek)/ 1/4 – 1/3 lemon
– ½ – 2/3 apelsin (beroende på storlek)/ ½-2/3 orange
– ½ – 1 hel medjoldadel/ ½-1 medjol date
Karamellsmoothie:
– 200 gram fryst mango/ 200 grams of frozen mango
– 1,5 msk mandelsmör (brunt, alltså mandelsmör gjort på hela mandeln med skalet)/ 1,5 TBS brown almondbutter
– 1 msk mesquitepulver/ 1 TBS mesquite powder
– 1 msk kanel/ 1 TBS cinnamon
– 1 droppe Doterra cardamon (om ni inte får tag på det så kan detta ersättas med ½ tsk kardemumma)/ ½ tsp cardamon
– 3/4 tsk solroslecithin/ 3/4 tsp sunflower lecithin
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanillabean powder
– ½ tsk himalaya salt/ ½ tsp pink salt
– 3 msk vita mullbär/ 3 TBS mulberry
– 2,5 dl vatten/ 1 Cup of water
– ½ tsk chagapulver (kan uteslutas)/ ½ tsp chaga powder
– 1 tsk gurkmeja (pulver)+ en liten nypa cayennepeppar (för att boosta upptaget av gurkmejan, kan även ersättas med svartpeppar eller chili)/ 1 tsp turmeric
– ½ tsk färsk ingefära/ ½ tsp fresh ginger

Topping:
– kokossocker/ coconut sugar
– kanelstång/ cinnamon bark

Gör så här:
Tina mangon i en tallrik och tina lingonen i en annan tallrik. Börja därefter med lingonsmoothien. Mixa alla ingredienser länge så att det blir helt slätt. Häll upp i ett stort glas. Gör sedan caramellsmoothien genom att mixa alla ingredienser tills det är helt slätt. Häll försiktigt caramellsmoothien över lingonsmoothien. Toppas gärna med kokossocker och kanelstång.
Tips!
Om du vill göra som en ”creme caramel” så gör du inte lingon smoothien, utan endast karamellsmoothie receptet, följ receptet men minska vattenmängden till 1,5-2 dl vatten istället för att ha i 2,5 dl vatten. Toppa med kokossocker och servera som dessert, fika, frukost eller när du vill! Det här är en av mina favorit desserter att servera gäster på, alla gillar den! Perfekt efterrätt!

Förvandla receptet till Creme Caramell!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.