Samosa på rispapper med smakrik rödkålsfyllning


Dessa små fina kuddar är verkligen ett kul litet pyssel i köket! Servera samosan som en huvudrätt för ca 2 portioner eller ställ fram dem på ett buffébord, eller ha dem som en läcker förrätt för ca 4 personer!

 

För ca 12-14 samosakuddar behöver du:
Ca 6-8 stora runda rispapper (eller papper gjorda på tapioka går också bra)

Fyllning:
200 gram rödkål/ 200 grams of red cabbage
Ca 2 st päron, ca 200 gram (mango går bra som ersättning)/ 200 grams of pear (if pear is not in season, use mango)
4 msk fint hackad salladslök, gräslök eller purjolök/ 4 TBS green onion of choice
½ kruka färsk koriander (gillar du inte koriander- använd persilja eller basilika!)/ ½ bunch of cilantro
De yttre gröna skalet från 1 lime+ saften från ½ lime/ zest from 1 lime+ the juice of ½ lime
3-4 msk kokosflingor (eller hackade nötter)/ 3-4 TBS shredded coconut

Gör så här:
Finhacka rödkålen och den gröna löken samt skär päronen i mindre bitar och lägg i en skål. Riv de yttre skalet från 1 lime och lägg i det tillsammans med juicen från halva limen. Hacka även ner korianderbladen lite slarvigt och rör runt allt väl. Ta ett rispapperblad och lägg det i en vid skål med ljummet vetten. Låt ligga ca 20-30 sekunder. När rispappret är lite mjuk är det redo att användas. Låt det inte ligga för länge så det blir för mjukt och ta det inte heller för tidigt så det är för hårt för att hantera, håll lite koll på den! Lägg den på en skärbräda och skär försiktigt på mitten så du har två halva ark. Lägg ca 3-4 msk av salladen i en trekant i mitten på arket, spara någon cm tomrum ut mot den bortre kanten. Ta hörnena från rispappret och vik över så det blir en trekant. Vik därefter över den nedre delen av rispappret och lägg den upp och ner, den fäster nästan direkt. Jag rekomenderar dig att se på videon ovan för att tydligare förstå hur man viker ihop dessa! Vill man kan man vika på andra sätt, t. ex göra vanliga rispappersrullar med detta!

Tillbehör:
Som tillbehör rekommenderas en god sås, någon typ av chilisås, mangosås/ mango chutney, jordnötssås, eller bara tamarisoja. Här kommer recept på en supergod tahinidressing som är mitt favorit tillbehör, till den behöver du:

Tahinisås:
3 msk tahini/ 3 TBS tahini
2 färska dadel/ 2 fresh date
2 msk pressad lime (ca 1 lime eller använd ½ citron)/ 2 TBS lime juice
1 msk tamarisoja eller en nypa salt/ 1 TBS tamari soy sauce
1 msk riven ingefära (eller mer!)/ 1 TBS shredded ginger (or more to taste!)
Valfritt för mer hetta: cayenne eller chili/ Optional: chili or cayenne to taste
Vatten till en lösare konsistens om man vill/ water if needed

Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser i en djup skål med hjälp av en gaffel tills det är slätt. Vill du ha en lösare sås så häller du i lite mer vatten. Klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.