Raw, vegansk, paleo äppelgröt med bananmjölk+ tips på äppelsorter månad för månad

on

img_20160909_073535
När hösten faller in är det gott att börja sin morgon med en gröt. En gröt behöver inte bestå av gryn, den behöver inte kokas, behöver inte någon längre förberedning, ”mjölken” som du har till behöver inte innehålla mjölk, eller nötter och frön. Konsistensen går att få till likt en gröt ändå och smaken kan vara helt fantastisk. Visst låter det bra? Hösten och vintern har sina fördelar i Sverige, vi har bland de godaste äpplena man kan tänka sig, så passa på och njut! Det skärmiga med den här gröten är att den kan smaka så olika beroede på vilken äppelsort du använder. Olika tider på året finns det också olika äpplen. Här kommer tips på sorter som är mina favoriter månad efter månad:

Augusti: Transparente blanche, Aliceäpplen, Discovery
Septemer: Transparent Blanche, Alice äpplen, Aroma, Katja, Discovery
Oktober: Aroma, Katja, Lobo
November: Cox orange, Ingrid Marie, Katja, Lobo
December: Filippa, Lobo
Januari: Cox orange, Ingrid Marie

Resten av året är favoriten Pink lady (ej svenskt).

20160830_180429
Ekologiskt äpple, se upp för maskar 😉

 

Här kommer receptet och det räcker till 2 portioner, eller ät upp allt själv.

Till Äppelgröten behöver du:

– 3 äpplen/ 3 apples
– 2 dadlar/ 2 dates
– ½ banan/ ½ banana
– 1 msk kokosmjöl/ 1 TBS coconut flour
– ½ msk mandelsmör/ tahini (kan uteslutas men bidrar med smakbrytning och krämighet)/ ½ TBS almondbutter or tahini
– ½ – 1 tsk kanel/ ½ – 1 tsp cinnamon
– en liten dutt kardemumma/ a little pinch of cardmon

Gör så här:

Skala äpplena och skär i bitar. Lägg äpplena i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna och pulsa till det blir en grötliknande konsistens. Med hjälp av en slickepot kan du dra ner från kanterna emellanåt. Vill du ha lite bitar så har du det, annars kör du till gröten är hyffsat slät.

Bananmjölk:

– 150 gram banan (ca 1,5 banan)/ 150 grams of bananas
– 1,5 dl vatten/ 0,6 Cup water

Gör så här:

Dela bananerna i bitar och mixa ihop med vatten till en slät konsistens. Du kan använda en vanlig mixer eller matberedaren men jag rekommenderar att använda en stavmixer här eftersom bananmjölken oxiderar snabbt och blir trist gråfärgad med matberedare eller vanlig mixer. En stavmixer gör att färgen på bananmjölken hålls gul jättelänge då det inte kommer in något syre med den mixningsprocessen.

Häll bananmjölken i en skål och lägg i äppelgröten. Toppa gärna med gojibär, mullbär, frön, nötter eller russin om du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.