Lila vegan sötpotatisglass, skillnad på kokad & raw sötpotatis?

on

20160603_123411-1
Vad tänker du på när du hör ordet sötpotatis? Jag tänker glass. Krämighet, sötma, mäktighet, näringstätt och sprängfullt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jag har tidigare gjort glass på rå sötpotatis, vilket är en delikatess. Har du inte testat det än så rekommenderar jag verkligen dig att testa, recepten finner du här och här. När man gör raw glass på sötpotatis kommer mycket av krämigheten från avokado och lite från banan medans när man använder kokad sötpotatis blir den krämig i sig. Kokad sötpotatis och rå sötpotatis är väldigt olika både smakmässigt och konsistensmässigt. Jag gillar båda varianterna, rå som kokad. Den råa har lite annorlunda konsistens, krispig, snäll och en kul sträv konsistens när man mixar, medans den kokade är helt mjuk och mer krämig. Smakmässigt är den kokade otroligt mycket sötare då stärkelsen i den omvandlas till socker vid upphettning, men samtidigt, är den god rå även när den inte är så söt. Det man ska tänka på med rå sötpotatis är att man inte ska äta för mycket, så äter du rå sötpotatis varje dag kanske det är bra att koka den ibland. Varför man inte ska äta för mycket rå sötpotatis är för att den innehåller ett ämne som kan hämma enzymer i kroppen, samt att det är mycket stärkelse i den vilket kan göra att vissa kan ha lite problem med att bryta ner den, men att äta lite rå sötpotatis ett par gånger i veckan är ingen fara för man får inte glömma att rå sötpotatis också har endel fördelar, den kan användas för att balansera hormoner (den effekten försvinner vid upphettning), vissa vitaminer bevaras bättre i rå form (även om vissa andra vitaminer ökar i kokad form), samt att det är bättre för tandhälsan att äta den rå. En kost med en kombination av rå och kokad sötpotatis skulle man kunna sammanfatta som det bästa!

Här kommer ett recept på en mäktig, len, söt och supergod glass med kokad sötpotatis för dig att testa!

Du behöver:

– 150 gram lila sötpotatis*, skuren i bitar, kokad och fryst ca 30-90 min/ 150 grams of purple sweetpotatoes
– 250 gram fryst banan/ 250 grams frozen bananas
– 3-4 dadlar/ 3-4 dates
– en nypa äkta vaniljpulver eller ½ vaniljstång/ a pinch of vanilla bean powder or ½ of a vanilla bean

Gör så här:

Kör alla ingredienser i matberedaren tills det är helt finfördelat och krämigt. Använd en slickepot och stanna maskinen ibland för att dra ner bitar som åker upp mot kanterna så att det blandas ordentligt. Servera direkt. Ett tips är att servera glassen i ett par dl kokosvatten mixat med 1-3 dadlar (se bild).

*Lila sötpotatis kan vara lite lurigt att hitta. Kika i asiatiska affärer, annars kan du fråga personalen i någon matbutik om dem kan köpa in, de flesta affärerna lyssnar på vad kunderna vill ha! Orange sötpotatis funkar att använda istället om du inte hittar lila.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.