Sommarens veganska potatis sallad (kan även göras raw!)

20160528_135054
Tiden närmar sig mot färskpotatis. Tiden för grillkvällar är här. Feta färdigköpta gräddiga potatissallader börjar gå åt mer och mer i butikerna. Det som de flesta inte vet är att man väldigt enkelt, och då menar jag verkligen enkelt, för det är inte svårt, att man faktiskt kan göra sin egen potatis sallad. Man kan få en krämig och smakrik potatis sallad utan creme fraiche, majonäs, och olja, och som faktiskt går hem hos alla, att den är vegansk tänker man inte ens på. Det man kanske lägger lite extra märke på är att den är något mer färg glad (och det gör ju inget?!) och otroligt mer lättsmält än en ”vanlig” potatis sallad (och det gör ju heller ingenting?!). Om man äter en vanlig potatis sallad direkt ur skålen utan tillbehör skulle man inte må så väl, men om man säger att man skulle äta den här potatis salladen utan tillbehör känns det faktiskt riktigt bra, alltså du kan äta den som en ensamrätt. Tillbehör som passar bra ihop annars är en enkel sallad, något gott som du grillar, t. ex veganska biffar, marinerad portobellosvamp eller veganska grillspett. Vill du ha råa tillbehör passa raw biffar, grönsaks & svamp spett riktigt bra till! Vill du ha en helt raw middag, kan du även byta ut potatisen mot finhackad jordärtskocka och zucchini.
20160528_140040-1

Till receptet, du behöver till ca 3-6 portioner:

– 1,3 kg färskpotatis (för raw alt. 1,3 kg motsvarande hälften skalad jordärtskocka och hälften zucchini)/ 1,3 kg new potatoes
– 2 buntar rädisor/ 2 bunch of radishes
– 2 små avokados/ 2 small avocados
– ½ zucchini/ ½ zucchini
– 3-4 stjälkar selleri/ 3-4 celery stalks
– 1 msk dill (fryst funkar fint!)/ 1 TBS dill
– 1-3 tsk dijonsenap (beroende på märke, olika märken har olika styrka, smaka av, kan också ta lite senapspulver istället)/ 1-3 tsp dijon mustard
– 3/4 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas men ger en fin syra eller ta lite citron)/ 3/4 tsp applecider vinegear
– örtsalt/ herbal salt
– svartpeppar/ blackpepper
– en lite knippe gräslök/ a small bunch of green onion
– 1 liten burk kapris/ a small box of capriese

Gör så här:

Skär potatisen i små kuber och koka tills den är mjuk (för mer näring och godare smak rekommenderar jag att ångkoka på svag värme). Låt potatisen svalna helt. Vill du göra den raw varianten använder du dig av jordärtskocka och zucchini som du skalar och hackar i små bitar. Skiva därefter rädisorna tunt och finhacka gräslöken. Kör avokado, ½ zucchini, selleri, dill, dijonsenap, äppelcidervinäger, örtsalt i mixern eller matberedaren tills det är helt slätt. Blanda runt röran med potatisen (eller jordärtskockorna och zucchinin om du kör den raw varianten), rädisorna och gräslöken. Häll av kaprisen i ett durkslag och skölj av dem lite, blanda sedan ner dem i potatis salladen och dra några rejäla drag med svartpepparkvarnen! Smaka av, kanske vill du ha lite mer salt, lite mer gräslök, eller lite mer syra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.