Raw värmande nyponsoppa

on

IMG_20160814_083123
Sent på sommaren får man passa på att njuta av nypon som du hittar färska i naturen! Gratis, supernyttigt och gott! Det bästa som finns som man kan få i sig när det börjar bli lite kallare ute är varm nyponsoppa. Nypon är bra för imunförsvaret då dem innehåller otroligt mycket C vitamin, mineraler, antioxidanter, och vitaminer. Det är även anti inflammatoriskt och väldigt basgörande för kroppen. Alla nyponsorter du hittar ute i naturen är ätbara, dem kan dock ha lite olika smak och olika texturer. Själv föredrar jag de något mindre nyponen som finns vid havet, men som sagt andra sorter funkar fint med! Stora nypon (se bild ovan) är även en riktig höjdare också!


Till de här receptet behöver du:

– 5 dl färska nypon/ ½ litre of rosehip
– 4-7 färska dadlar, beroede på hur söt du vil ha den/ 4-7 fresh dates
– ev. ½-1 msk malda chiafrön/linfrön för en mer krämig konsistens/ ½- 1 TBS chia meal or flax meal if you want a thicker texture
– ev. lite hackade paranötter eller mandlar till topping/ chopped brazilnuts or almonds as a topping

Gör så här:

Dela nyponen på mitten och lägg i en kastrull. Häll vatten i kastrullen och sätt på plattan. Använd bara så mycket vatten att det täcker nyponen. Stoppa ner ett finger lite då och då, och när du känner att det börjar bli gränsfall till för varmt för att du ska ha ditt finger där i så stänger du av plattan. Sätt på locket och låt stå ca 10 min-1,5 timmar till nyponen mjuknat. Varför intervallen är så stor är för att det beror på hur mjuka dina nypon var från början, har du väldigt mjuka och mogna nypon skulle du kunna bara mixa ihop dem direkt utan blötläggning. Använd stavmixern (inte vanliga mixern då vi inte vill mixa sönder fröna) och kör till nyponen är helt finfördelade. Ta fram en sil så att du blir av med fröna. Tryck med en sked i silen så du får så mycket som möjligt av nyponen. Släng fröna och lägg i dadlar, mixa igen tills det är slätt. Är dina dadlar hårda kan det vara bra om du blötlagt dem innan. Toppa gärna med hackade paranötter eller mandlar. Kanske servera med lite kex till om du vill? Jag gjorde detta receptet och la till ½ tsk kardemumma och ½ dl kokossocker, så blev det som skorpor. Annars funkar bananglass fint att ha till också om man vill ha en kall variant (se bild ovan).
20160812-1166947268-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.