Raw lakritsglass med saltlakritssås+ gör egen tahini recept


Den här glassen med den här såsen är rena drömmen för en lakrits älskare, men även andra som inte gillar lakrits borde även ge den en chans! När den fluffiga, söta, nötiga glassen som bara smälter i munnen möter den härliga sältan och lena smaken från såsen så sker det magi i munnen. I receptet används svart tahini just för ögonens skull, för att vi inte bara ska känna smaken av lakrits i munnen, dofta lakritsen med näsan, vi ska också se den med ögonen, hur något ser ut påverkar upplevelsen av att äta det mycket! Svart tahini kan vara svårt att få tag på men svarta sessamfrön är däremot enklare, det hittar du i nästan alla större matbutiker! Svarta sesamfrön smakar likt vita, något nötigare och mindre bitterhet möjligen, alltså skulle vanlig tahini funka, men då missar du färgen. Genom att använda sig av svarta sesamfrön gör du väldigt enkelt en egen tahini, i videon nedan visas exakt hur!

En annan fördel med svarta sesamfrön är de skyhöga innehållet av antioxidanter, färgen säger sitt, men likt ”vanliga” sesamfrön är även innehållet av mineraler så som kalcium, magnesium och järn och vitaminer t. ex B vitaminer otroligt högt.

Receptet räcker 2-3 små portioner eller 1 lite större.
Till receptet behöver du:

Salt lakritssås:
– 4-5 färska dadlar/ 4-5 fresh dates
– 1,5 msk svart tahini/ 1,5 TBS black tahini
– 3/4 tsk lakritspulver/ 3/4 tsp licorice powder
– 1/4 tsk äkta vaniljpulver/ 1/4 tsp vanillabean powder
– en nypa salt/ a pinch of salt
– valfritt: 1-2 tsk black strap molasses/ optional:1-2 tsp black strap molasses
– några msk vatten/ a few TBS water

För glassen:
– 400 gram fryst banan/ 400 grams of frozen bananas
– 1 tsk lakritspulver/ 1 tsp licorice powder
– 1/3 tsk vaniljpulver/ 1/3 tsp vanillabean powder
– 1 msk svart tahini/ 1 TBS black tahini
–  valfritt: 1 droppe eterisk fänkålsolja alt. ½ tsk fänkålspulver/frön/ 1 drop of fennel essential oil or ½ tsp fennel seeds

Ev. topping:
frystorkade hallon eller andra bär

Gör så här:

Börja med såsen genom att köra alla ingredienser i en matberedare till det är helt finfördelat. Gör sedan glassen genom att köra alla ingredienser i en matberedare tills det är slätt och fluffigt. Använd en slickepot för att då och då hjälpa till putta ner det som åker upp i kanterna i maskinen. Ringla såsen över glassen och toppa ev. med frystorkade hallon eller andra bär. Servera direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.