Rawfood/vegansk guldig ostkaka med rönnblad

20180823_192858
Visste du att bladen från Rönn är ätliga? Något dem flesta inte vet om iallafall är att dem smakar lite likt bittermandel, vad passar inte bättre då än att göra en läcker ostkaka med dessa blad? Färgen blir inte vackert vit på grund av bladen, men varför måste den vara vit när den kan skifta i guld istället? Utséendet kommer därför inte likna en ostkaka men  vad spelar det för roll när smakerna och all näring vi behöver finns där i en och samma kaka? Den här ostkakan är dessutom fri från animalier, socker och gluten. Ät den när du vill, till frukost, lunch, mellanmål, middag eller en matig dessert.

Vill du lära dig mer om vilda ätliga växter mm? Just nu har jag en öppen kurs tillsammans med Dan Uhrbom (en av Sveriges mest kunnige man inom vilda växter) som är 1-2 September, fokuset i den kursen kommer ligga på vilda växter, vad man kan äta i naturen+ vad man kan göra med detta (massa coola smakprov och mycket mat blir det!!!), hur man fermenterar, hur man gör raw ostar, kex och raw vin mm. Läs mer om kursen här och anmäl dig i tid då platserna är begränsade, först till kvarn gäller!!! https://rawvegan.se/2018/08/11/kurs-vilda-vaxter-levande-rawfood-lara-ost-vin-kex-mm/

Till en ostkaka som räcker till 1-2 personer (3 om det är mellis/efterrätt) behöver du:
– 3 dl rönnblad+ 2 dl vatten/ 10 grams of wild rowan leafes
– 1/4 dl chiafrön/ 2 TBS of chiaseeds
– 1 tsk baobabpulver (ger fräschör och förhindrar oxidation men det kan uteslutas)/ 1 tsp of baobab powder
– 1 stor banan/ 1 big banana
– 1/4 tsk äkta vaniljpulver/ 1/4 tsp vanilla bean powder
– 1,5 dl mandelmjöl (mal gärna eget från groddade nötter, då blir det godast!)/ 1/2 Cup + 1,25 TBS almond flour
– 1 tsk lucumapulver (ger en extra gräddig smak men det kan uteslutas)/ 1 tsp lucuma powder
– ev. 1 tsk sötning i form av t. ex honung, yaconsirap, kokossirap eller en liten dutt stevia om du vill ha en sötare smak/ optional: 1 tsp sweetener, honey, yacosyrup, coconut nectar, stevia

Gör så här:
Plocka rönnblad (ta ej med stjälkarna), plocka gärna de mindre bladen, dem är inte lika fibriga, men annars funkar större blad med. Mät upp till ca 3 dl eller 10 gram blad. Mixa bladen med vattnet till det är helt slätt. Lägg nu i chiafröna och ev. baobabpulvret och mixa igen till det är slätt. Häll upp i en vid skål och låt stå ca 10 min. Mosa nu i bananen med en gaffel eller mixa den, det ska bli helt slätt utan bitar.  Blanda sedan i resten av ingredienserna. Om du vill så kan du lägga över allt i en vid skål och torka i torkugnen 1-2 timmar för att få en fastare konsistens och en yta (detta momentet gör att den blir mer som en kaka än pudding). Annars kan du lägga upp den puddingliknande röran på tallrikar och servera direkt! Det är väldigt gott med en klick kokosgrädde och färska bär till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.