Klementin & saffranspaj med kokosbotten till jul

Här kommer ett recept på en julig och hälsosam paj som är perfekt till adventsfikat eller glöggminglet. När man blandar sött och syrligt med saffran blir det en riktigt härlig smakexplosion, när man dessutom har en mild och snäll botten för man smakerna till högsta nivån av smaksensation!

Du behöver:
Till pajbotten:
– 1,5 dl helt, skalat bovete
– 1,25 dl kokosflingor
– 2 msk kokosolja
– 6 dadlar
– 1 krm äkta vaniljpulver
– en nypa salt

Till fyllnigen:
– 4-5 klementiner
– 6 dadlar
– ½ paket saffran (eller mer smaka dig fram)
– 1 krm kardemumma (om man vill)
– en liten nypa salt
– 1 tsk agar agar pulver+ 1,5 dl vatten*

Ev. topping:
– ca ½ dl (frysta) lingon eller granatäpplekärnor

Gör så här:
Börja med pajbotten. Blötlägg bovetet i ljummet vatten några timmar, gärna över natten. Skölj det noga i en sil i ljummet vatten, skaka av silen lite och placera bovetet i matberedaren. Lägg i resten av ingredienserna till pajbotten och kör tills det är en lite ”klistrig” deg. Tryck ut i en pajform, det är lite kladdigt så en slickepot kan vara till hjälp. Ställ in pajformen i kylskåpet medans du gör fyllningen.
För att göra fyllningen mixar du alla ingredienser förutom agar agar pulvret och vattnet i en mixer tills det är slätt. Koka sedan upp vattnet i en kastrull, när vattnet kokat upp så lägger du i agar agar pulvret och vispar i ca 5-10 min. Stäng sedan av plattan, och låt svalna något så att det inte är riktigt kokande när du häller i det mixern. Mixa sen agar agar vattnet med resten av ingredienserna till fyllningen lite snabbt och häll sedan ner det i pajformen. Strö gärna över lite lingon eller granatäpplekärnor. Ställ in i kylen minst 1 timme innan servering så att pajen stelnar. Pajen håller sig i kylskåpet 2 dagar, men det lär inte vara något problem att äta upp den inom den tiden! Man kan frysa in den dessutom.

*Om du inte hittar agar agar pulver kan du ersätta detta med 1-2 tsk psylliumhusk som du mixar ner i fyllningen tillsammans med ca ½-1 dl mandelmjöl eller kokos. Ha då inte i något vatten. Jag rekommenderar verkligen att du försöker hitta agar agar pulver då det bidrar med att pajen inte blir lika kompakt samt att det ger en härlig ”geléig” känsla. Men agar agar or not- det blir gott!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.