Testat durian? Raw Durianglass recept!!

on

20150709_163128-1
Idag bjuder jag på världens godaste glass. För att göra världens godaste glass behövs en kanske för dem flesta, en lite udda ingrediens, Durian, så därför börjar jag med att berätta lite om den här fantastiska frukten.

Durian är en frukt som vi svenskar endast kan hitta i frysdisken i asiatiska affärer. Den kommer då oftast från Thailand, som är den största exportören, men även Indonesien och Malaysia. Det är en tropisk frukt och den kan odlas i alla tropiska klimat. Durian är en riktig delikatess frukt och den brukar kallas ”the king of fruit”. Smaken och konsistensen tycker jag påminner om grädde/ vaniljsås, blandat med en god tropisk smak, smaken kan skilja sig lite från olika frukter. Den är otroligt krämig och innehåller ca 17 % fett. Många blir avskräckta från durian pga av sin starka lukt, har du varit i Thailand kanske du sett skylten ”NO DURIANS”? Själv har jag bara köpt frukten fryst i Sverige och mina erfarenheter av lukten är att om man köper en hel durian (med skal) brukar den knappt lukta någonting, dock om man köper utan skal och kärnor (som jag ska använda i receptet) brukar den då lukta ganska mycket. Jag tror man på något sätt frigör lukten när man mixar den. Bli dock inte rädd för lukten, det är smaken som är fantastisk! Dem flesta som smakar durian första gången brukar vara väldigt tveksamma, men den här glassen ni ska få recept på, gillar alla! Innan jag skriver receptet tänkte jag även berätta om denna fantastiska frukts hälsoegenskaper:

– Innehåller mycket B- vitaminer.
– Bra för skelettet då den innehåller mycket kalium och kalcium av bästa kvalité.
– Den skyddar oss från infektioner och virus då den har mycket antioxidanter såsom C- vitamin.
– Lindrar anemi då den innehåller höga halter av järn och även folsyra som stimulerar produktion av blod som förbättrar funktionaliteten hos kroppen och ger effektiv syrefördelning.
– Rik på aminosyror, såsom tryptofan som förbättrar sömnkvalitéten.
– Durian är magens bästa vän och innehåller olösliga fibrer, som lätt kan passera i magen.

Jag har valt att använda färdigskalad durian eftersom det går snabbast och den hela tar stor plats i min lilla frys. Annars rekommenderar jag att köpa en hel då det är mycket godare. Låter du den tina ordentligt, ca två dygn i kyl eller ett dygn i rumsteperatur är den ganska enkel att öppna, bara skär skåror i skalet och öppna den med händerna.

Till Durian glassen behöver du:

– en ”korv” durian (i ett paket ligger det två ”korvar” du använder alltså en av dem) om du köpt en hel durian, ta bort kärnan och använd ca 400 gram av köttet./ 1 package of Durian, about 400 grams
– 400-500 gram fryst banan (skalad, skär i bitar)/ 400-500 grams of frozen bananas
– ev. ½- 1 hel vaniljstång eller lite vaniljpulver (brukar dock inte ha i det eftersom den är så god ändå, men vill man ha lite vanilj tuch så ha i det!)/ ½- 1 vanilla bean or vanilla bean powder

Gör så här:

Tina durian. Har du köpt ett paket durian så tar den ca en halv dag att tina i rumstemperatur och en dag att tina i kylskåp. En hel durian tar ca 2 dygn att tina i kylskåp och knappt ett dygn i rumstemperatur. Kör sedan durian i matberedaren (med ev. vanilj) till det är en krämig sås, yummie! Ha därefter i de frysta bananbitarna och kör tills det är en slät glass. Servera direkt! Mums! Receptet räcker till ca 2-3 portioner, om du inte äter upp hela satsen själv 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.