Jul utan köttbullar? NEJ. Jul utan kött! Raw köttbullar i all ära!

on

[glt language=”English” label=”English translation”]

20151213_153201
De här receptet är gjort med all kärlek precis som alla andra köttbulle recept, men detta receptet är även kärlek till djuren och till vår jord. Det är nämligen så att detta receptet är utan kött! Det bästa av allt är att alla gillar dessa köttbullar också, gamlingar som småbarn. Tveka inte, ersätt dina ”vanliga” köttbullar du har på julen med dessa, alla kommer bli glada och överraskade hur goda dessa faktiskt är! Jag lovar dig, ingen kommer bli besviken! Smakmässigt är dem mycket juliga och mycket mer smakrika, mycket saftigare, och även fräschare (vad jag fått kommentarer om från personer som annars är vana att äta vanliga köttbullar med kött) än vanliga köttbullar gjorda på kött. Istället för att kalla det för ”Victorias hemliga supernyttiga raw köttbullerecept” och spara det för mig själv, så delar jag med mig så att så många som möjligt kan testa ett supernyttigt veganskt (och raw!) alternativ till köttbullar utan kött, men som får full poäng av köttätare!

Här kommer receptet, och det blir ca 30-35 st, man kan äta många och man kan frysa in dem, så rekommenderar att du gör dubbel sats, för så goda som dem är så kommer dem att gå åt!!

Hela receptet finns på video,
Se det på svenska här: https://www.youtube.com/watch?v=nQhxVpIQIHI&t=307s
Se det på engelska här: https://www.youtube.com/watch?v=n1izoVBvQ6g

Du behöver:

– 2,5 dl solrosfrön/ 1 Cup sunflower seeds
– 2 dl morötter/ 0,8 Cup carrots
– 2 dl stjälkselleri/ 0,8 Cup celery
– 2,5-3 msk kryddpeppar, malen/ 2,5-3 msk pimento/ allspice
– 1 tsk muskotnöt/ 1 tsp nutmeg
– 2 tsk lökulver/ 2 tsp onion powder
– 2,5 msk tamarisoja (det är ju jul, så lyxa till det med denna unami krydda vettja!)/ 2 TBS tamari soysauce
– ½ msk äppelcidervinäger/ ½ TBS applecider vinegear
– 2 dadlar/ 2 dates
– ½ tsk havssalt/ ½ tsp seasalt salt
– ca 2 tsk fiberhusk/ 2 tsp psyllium husk powder
– ev. lite apelsinskal/ 1-2 droppe eterisk apelsin/tangerin olja om du vill!/ orange zest or 1-2 drops of orange essential oil if you want
– 1 gul lök/ 1 yellow onion, finely chopped

Gör så här:

Blötlägg solrosfröna helst ett par timmar innan användning för att få bort ett mineralhämmande ämne som finns i frön vilket gör dem mer lättsmälta. Sila och skölj. Kör löken i matberedaren en liten stund till den blir finhackad, var försiktig så du inte kör den för länge, något lökmos vill vi inte ha! Lägg undan löken på en tallrik och kör resterande ingredienser i matberedaren förutom ca ½ dl solrosfrön som du lägger undan. När allt är finfördelat lägger du i resten av solrosfröna och kör en liten stund till (inte för länge, tanken är att det ska finnas liite struktur kvar). Blanda nu i löken och rör runt. Med hjälp av två skedar klickar du ut som små köttbullar på en bakplåtspapper/ teflex pappersklädd plåt, dem behöver inte va perfekt runda, det är läckert om dem ser hemgjorda ut 😉 Ställ in i torkugnen ca 5-6 timmar på 42 grader (beroende på storlek), vänd 1-2 gånger under tiden i ugnen!

Föresten! Man kan göra dem på högre temperaturer om man har ont om tid, 175-200 grader, ca 15-20 min, men då är dem inte raw längre. Smakerna och näringsvärdet förändras något vid upphettning, så jag rekommenderar dig att göra dem raw om möjligt men annars blir det gott att upphetta dem också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.