Raw Kärlekspudding! Ja, du kan äta kärleksört…

on


Har du kärleksört i trädgården? Eller har du kanske någon gång stött på det i skogen? Kärleksört är en flerårig perenn ört som till hör familjen fetbladsväxter vilket betyder att den har tjocka köttiga blad! Bladen har ett härligt krisp och är supergoda! Dem har en mycket frisk smak men något bitter. Kärleksört blommar i Augusti- Oktober men bladen är som bäst nu, i mitten av sommaren, trots att du kan äta alla delar på den! Blommorna kan ha olika färg, från vitgula till lila. I sitt råa stadie har kärleksört medicinska egenskaper och innehåller en bra dos av C vitamin samt massor av klorofyll! Vill man ha bra blod ska man alltså äta kärleksört!

Det är mycket gott att ha kärleksört i sallader. Bladen är rika på vattenlösliga fibrer vilket gör att om du mixar ner dem i smoothien, eller har i någon god röra, t. ex guacamole så blir det väldigt krämigt och gott. Själv älskar jag att tugga på bladen då dem är så krispiga och ”lätt-tuggade”. Här kommer ett recept som är perfekt att äta till frukost, mellanmål eller kvällsmål som är otroligt gott. Egentligen är det en sallad, finhackad kärleksört i en dadeldressing skulle man kunna kalla det. På grund av fibrerna i kärleksörten blir faktiskt resultatet mer som en pudding vilket är otroligt gott! De känns mer som en dessert e en sallad. Den friska halvbittra smaken från bladen gör sig otroligt fin tillsammans med den söta dadelsåsen.

Här kommer receptet:

Du behöver:

  • 150 gram kärleksört, bladen/ 150 grams of orpine leaves
  • 6 färska dadlar/ 6 fresh dates
  • ca 2 msk vatten (beroende på hur mjuka dina dadlar är)/ 2 TBS water
  • ½ krm äkta vanilj/ a pinch of vanilla bean powder
  • ½ msk mandelsmör eller tahini (kan uteslutas)/ ½ TBS almondbutter or tahini if you want

Gör så här:

Mosa dadlarna i en tallrik med vatten, vanilj och ev. mandelsmör eller tahini. Är dina dadlar väldigt hårda kan du behöva blötlägga dem lite innan. Tillsätt ev. mer vatten, konsistensen ska vara som en krämig sås, dock inte för tjock. Finhacka kärleksörten och blanda i. Massera in kärleksörten ordentligt i såsen med hjälp av en gaffel så att den verkligen har möjlighet att suga åt sig av dressingen. Låt stå minst en halvtimme. Ät och njut!

Tips! Det är gott att toppa med någon söt saftig frukt, t.ex sharon, mango, nektariner mm, eller så kan du äta den med hackad gurka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.