Vegansk äpple & rödbets quinotto

on

img_20160928_154718
Rödbetornas färg skriker antioxidanter. De sura äpplena skriker ”ät mig”…men ändå inte, dem skriker mer ”tillaga mig!”. Valnötterna tillför värme och en fin rund bitter smak. Quinoan finns där för mättnad, mer nötighet, textur, mineraler, vitaminer och aminosyror, är du riktigt duktig så har du även groddat quinoan. Har du inte planerat nånting men vill ha en rätt som blir klar snabbt, är enkel att göra, god, billig, nyttig och lättdiskad då det bara är en kastrull, har du också kommit rätt. Quinoa groddas med fördel men det är inte nödvändigt. Groddningen förkortar koktiden och du får bort fytinsyra, ett mineralhämmande ämne. Är din quinoa verken groddad eller blötlagd så är det bara att se till att du kokar den till den blir ordentligt mjuk.

Till ca 3-4 portoner behöver du:

– 3 dl torr quinoa+ vatten/ 1,2 Cup dry Quinoa+ water
– 3 små rödbetor/ 3 small beets
– 3 äpplen, gärna en sur sort/ 3 apples
– 2 små gula lök/ 2 small yellow onion
– 1 tsk örtsalt/ 1 tsp herbal salt
– 3 selleristjälkar/ 3 celery stalks
– 1,5- 2 tsk torkad timjan/ 1,5-2 tsp dried thyme
– skalet från 1-2 citroner eller 4 droppar eterisk citronolja/ zest from 1-2 lemons or 4 drops lemon essential oil
– 1 dl valnötter (helst blötlagda ett par timmar innan) / 0,4 Cup walnuts, preferebly soaked
– svartpeppar

Gör så här:

Hacka äpplena och löken. Fräs äpple och lök bitarna i en kastrull, antigen i en tesked olja eller lite vatten. När det har mjuknat lite så häller du över det i en skål. Skölj quinoan noga. Koka upp 6 dl vatten om din quinoa inte varit blötlagd eller groddad innan, eller om du blötlagt den så tar du 5 dl, och för groddad quinoa 4 dl. Lägg i quinoan och fint hackade rödbetor. Låt koka 15-25 min. När det är ca 5 min kvar av koktiden lägger du i finhackad selleri. När quinoan är mjuk är det klart och du kan du lägga i resten av ingredienserna. Blanda runt noga och smaka av med salt och peppar. Servera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.