Raw gourmet behöver inte betyda decilitervis olja och mänger med nötter, det kan faktiskt vara lite fettsnålare, lättsmält, energigivande och otroligt näringstätt också! Här kommer ett väldigt bra recept på just det! Shitakesvamp sägs vara en av de mest näringsrika svamparna och dess D vitamin innehåll är högt. Låter du dessutom svampen få ligga i solen ett tag innan den används har studier visat att den ökar sitt D vitamin innehåll ofantligt mycket! Men ja, här i Sverige ska vi vara glada om vi ens får någon sol vissa delar på året! Shitake svamp är ganska dyrt och vill man kan man byta ut den mot annan svamp, men jag rekommenderar er verkligen att testa- det är värt pengarna, och i den här rätten är den en riktig smakhöjare!
Den här videon har en receptvideo på min engelska youtube kanal ”rawveganse”, se klippet här.
Receptet räcker till 1 portion eller till 2 mycket små (om ni har förrätt/ dessert också), alltså dubblera receptet utefter hur många ni är.
Till shitake & mango ”köttet” behöver du:
– 40 gram shitake svamp/ 40 grams of shitake mushroom
– 200 gram mango i bitar/ 200 grams of mango chunks
– 1 msk ingefära, riven/ 1 TBS ginger, grated
– 1 msk lime juice+ skal eller äppelcidervinäger och gärna 1 droppe lime eterisk olja/ 1 TBS lime juice or applecidervinegear+ 1 drop lime essential oil
– ½-1tsk färsk röd chili/ ½- 1 tsk red chili
– 1 msk valfritt nötsmör*/ 1 TBS nut butter of choice
– 1 vitlöksklyfta, pressad/ 1 clove of garlic
– 1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
– svartpeppar/ black pepper
Paprikasås:
– 3/4- 1 hel röd paprika/ 3-4 – 1 hole red bell pepper
– 3 dadlar/ 3 dates
– 5-10 cm zucchini/ 5-10 cm of zucchini
– 1 tsk limejuice/ 1 tsp lime juice
– 1 tsk ingefära/ 1 tsp ginger
– 1 tsk koriander/ 1 tsp coriander
– 1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
”Ris”:
– 2,5 dl riven blomkål/ 1 Cup shredded cauliflower
– ½-1 zucchini/ ½-1 zucchini
– en skvätt lime/ a splash of lime juice
– valfritt: 1 tsk olivolja/ 1 tsp olive oil
*Det går att byta ut mot (helst raw) tahini också, men tål du nötter och har tillgång till mandelsmör, paranötssmör, eller cashewnötssmör så blir det bäst i de här receptet då tahini kan ta över hand lite för mycket.
Gör så här:
Börja med marinaden till ”köttet”. Blanda alla ingredienser utom mango och shitakesvamp i en skål med en gaffel, blanda i shitakesvamp som du bryter ner med händerna, även mango bitarna och rör runt noga. Sätt in i torkugnen 1-2 timmar på 40 grader. Vänd efter halva tiden om du kommer ihåg. Kör sedan alla ingredienser till såsen i en mixer eller matberedare till det är helst slätt och krämigt. Häll upp i en skål. Gör därefter riset, genom att blanda alla ingredienser noga. Servera riset med mango & shitake ”köttet” tillsammans med paprikasåsen, för uppläggningstips rekomenderar jag att du ser videoklippet!