Raw pepparkaksbollar med vegansk ostfyllning

img_20161113_204813_20161123100054755
En klassiker är att äta pepparkakor med ädelost, iallafall om man har vuxna smaklökar. Det är något speciellt med sötman och kryddorna från pepparkakorna som möter sältan och fylligheten från osten. Smakena liksom balanseras på rätt sätt. Genom att utgå från en klassisk inspirationskälla från ett klassiskt recept har jag nu skapat dessa fantastiska raw och veganska pepparkaksbollar med ostfyllning! De onyttiga ingredienserna är undan sopade och de näringsrika supergoda ingredienserna har fått flytta in istället. Att göra dem som bollar istället för pepparkakor ser lite mer festligt & elegant ut, samt att du slipper kladd. Det är även väldigt smidigt att ställa fram dem i det här formatet på antingen julminglet, adventsfikan, buffébordet eller glöggfesten.

Ost info om receptet!
Receptet på ostfyllningen kommer räcka till fler bollar än det är i receptet, och det är bara för att om man ska mixa ihop nötter i en matberedare kan man inte ha mindre än 2 dl, då nötterna bara skulle åka up på kanterna. Resterna av osten som blir över kan du använda som smörgåspålägg, till en sallad, äta med sötpotatis, röra ihop med broccoli, toppa en hemgjord pizza med istället för att använda vanlig ost, eller använda som grönsaksdipp. Den håller 3-4 dagar i kylen och går att frysa. Gör du ca 60 bollar, alltså att du gångrar pepparkaksbolls receptet med 4 istället för att du gör en sats (ca 12-14 st) av dem, så kommer ostfyllningen precis att räcka till alla.

För receptet på pepparkaksbollarna behöver du:

– 2 dl torkat helt bovete, video på hur man gör detta hittar du på min youtubekanal om du klickar här/ 0,8 Cup sprouted dehydrated buckwheat
– 12 mjuka färska dadlar/ 12 fresh dates
– 2,5-3 tsk pepparkakskryddor/ 2,5- 3 tsp gingerbread spices

För receptet på ostfyllningen behöver du:

– 2 dl cashewnötter/ 0,8 Cup cashew nuts
– 1 msk äppelcidervinäger/ 1 TBS apple cider vinegear
– 2 msk näringsjäst/ 2 TBS nutritional yeast
– 1 tsk havssalt/ 1 tsp seasalt
– ½ – 3/4 dl vatten/ 0,2 Cup- 1/4 Cup water

Ev. topping:
– 12-14 gojibär (ett gojibär på toppen, se bild ovan)/ 12-14 gojiberries

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna ca 6 timmar eller minst 20-30 min (ju kortare blötläggning, desto längre kommer du få mixa dem för att få det krämigt, alltså har du en slö matberedare rekomenderar jag att blötlägga lite längre).

Börja med att göra bollarna, kör alla ingredienser i matberedaren till det är väl blandat så att du kan forma dem till bollar. Tryck ner ett litet finger i varje boll så att det blir som ett hål där du kan ha ostfyllningen.

Gör nu ostfyllningen genom att köra alla ingredienser i en matberedare eller mixer till det är krämigt. Fyll bollarna med den tjocka ostkrämen, kanske spritsa ut om du vill, eller bara använda dig av 2 små teskedar. Toppa med ett gojibär i varje boll, klart! Bollarna håller sig fina i kylskåpet ca 3 dagar, annars kan du med försiktighet frysa dem i en låda med lock.

Tips!
Vill du veta mer om bovetets hälsofördelar? Klicka här!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.