Raw/vegan alt. recept på kokos & linsgrodds curry

img_20161124_093520
Receptet har ett videoklipp, se min youtube kanal:

 

Det här är ett enkelt och snabbt recept som är typiskt att snöa in sig på och göra om och om igen. Ingredienserna går att anpassa väldigt mycket i det här receptet, vilket gör att man liksom alltid har ingredienser hemma! Så det här receptet är alltså ett perfekt basrecept som man kan laborera med lite som man vill!

…Men något du kan ha i huvudet när det kommer till rawfood som är en nyckel till att lyckas är

TÄNK TEXTURER!!!

I råa recept är det lätt att det blir för mycket ”hårt” när man tillreder en grönsaks baserad maträtt. Tänk dig själv, rå kål, morötter, broccoli och groddar i en och samma rätt. Jag ser det här misslyckandet många gånger och det är lika trist varje gång man råkar ut för att sitta med en hög hårda fibrer som själer all ens tid till att tugga och all ens energi till att bryta ner. Jag rekommenderar därför i receptet att du använder dig av basen och de ingredienser du byter ut- har ungefär samma textur eller iallafall att det inte är hårdare än orginal ingrediensen, t. ex:

– Zucchini kan du byta ut mot gurka eller mot urkärnad tomat.
– Paprika som är krispigt kan du byta ut mot något annat krispigt t.ex selleri eller äppe.
– Kinakålen kan du givetvis byta ut mot annan kål, men dock är annan kål hård och inte så krispig och snäll som kinakål, vilket gör att du kanske kan byta ut något annat hårt mot något mjukare, t. ex ta bort morötterna och lägga till lite extra paprika?
– Groddade linser går utmärkt att ånga ett par minuter (utan att enzymer och näring förstörs) för en mjukare konsistens, annars går dessa fint att byta ut mot kokta linser (ån då är receptet ej raw längre), andra groddar eller gröna ärtor/ kikärtor eller andra bönor.
– Purjolök kan du byta ut mot vilken annan lök som helst, tänk på att anpassa mängden utefter hur stark löken är.
20161123_181422

Det behöver inte vara rått!
Vill du ångkoka dina grönsaker innan du använder dem i receptet ( kan vara bra om man bjuder äldre eller barn) så gör det! Eller vill du ha kokade linser/ bönor i receptet istället för groddade- kör på det!

Till receptet behöver du:

– 2,5 dl kokosmjölk (klicka här för att se hur man gör sin egen helt råa)/ 1 Cup coconut milk
– 1 msk tamari soja/ annan soja (kolla bara förpackningen så det inte är några konstigheter), går att byta mot 3/4 tsk salt/ 1 TBS tamari soy sauce/ 3/4 tsp sea salt
– 1 msk lime juice/ 1 TBS lime juice
– 1 msk flytande sötning, t. yacon sirap, coconut nectar, honung/ 1 TBS sweetening in a liquid form
– 1 msk curry pulver/ 1 TBS curry powder
– ½- 1 msk riven ingefära/ ½- 1 TBS fresh ginger, grated

– 3 dl groddade linser/ 1,2 Cup sprouted lentils
– 3/4 paprika, valfri färg/ 3/4 paprika
– 0,75 dl strimlade morötter/ 1/4 Cup carrots
– 2,5 dl kinakål/ 1 Cup chinese cabbage
– 1- 2 msk purjölök/ 1-2 TBS leeks
– 2,5 dl strimlad zucchini/ 1 Cup zucchini

Gör så här:

I en skål/ salladskål: Blanda ihop de 4 första ingredienserna väl. Blanda sedan i resten av ingredienserna och rör om ordentligt! Servera direkt eller låt stå lite för att kryddorna växa fram lite mer och nå in i grönsakerna bättre! Hållbarheten på den här rätten är ca 2-3 dagar i kylskåpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.