Jul recept: banan bakelse med klementin fyllning

on


Vem kan motstå en liten så saftig, söt, smakfull, julig och vacker bakelse som denna? I den här videon visar jag dig exakt hur du gör mm (glöm inte heller prenumerera på min kanal!) : https://www.youtube.com/watch?v=XWGkpb8InIc
Och nedan har du hela receptet!

Bakelser brukar ofta förknippas som väldigt mäktiga, mättande och mastiga. Är du ute efter något mer lätt och energi givande har du nog hittat rätt! Den här lilla söta bakelsen passar lika bra som efterrätt, fika, kvällsmål eller varför inte till en söt lite lyxigare julfrukost? Den passar extra bra i juletider då det är super säsong för söta små klementiner, och med dess pepparkakskryddade fyllning och även med de söta, lite kola aktiga smakerna ger den riktigt härliga julkänslor!

För ca 8 st små läckra bakelser behöver du:

Till banankakorna:
– 3 bananer/ 3 bananas
– 1 msk carob pulver/ 1 TBS carob powder
– 1 msk chiafrön/ 1 TBS chia seeds

Till fyllningen behöver du:
– 3-4 färska mjuka dadlar/ 3-4 fresh juicy dates
– 1 msk mandelsmör/ alt. tahini (går att ersätta med mer dadlar, men då blir det väldigt sött)/ 1 TBS almondbutter or tahini
– 2,5 tsk pepparkakskryddor/ 2,5 tsp gingerbread spices
– 1 klementin/ 1 clementin

– ev. gojibär som topping/ gojiberries as a topping if you want
– ev. 8 tunna skivor sötpotatis/ optional if you want: thin slices of sweetpotato that you can have as a little ”plate” for the cookies.

Gör så här:

Tryck ihop bananerna med en gaffel tillsammans med chiafrön och carob pulver, mosa inte för mycket, det ska vara lite bitar och ”fluffigt”. Mosar du för mycket blir resultatet ganska platt. Klicka ut dem på en teflexpappersklädd plåt, har du inte teflexpapper kan du ta bakplåtspapper, men då kan dem fastna lite, vill du kan du isåfall smörja pappret med lite kokosolja. Gör de ca ½ cm tjocka och sätt in i torkugnen på 42 grader ca 5 timmar, vänd efter 3-4 timmar. Har du ingen torkugn använd vanlig ugn (gärna varmluften på också om du har!), sätt luckan lite på glänt och kör på lägsta temperatur. Det går även att höja temperaturen och få dem klara på mycket kortare tid men då förändras smaken och näringen.

När dem är klara gör du fyllningen. Mosa ihop dadlar, nötsmör, och pepparkakskryddor i en tallrik, tillsätt ev. lite vatten om den är mycket tjock, se till att det inte blir för löst bara. När du gjort det så brer du på fyllningen på kakaorna, lägg i en klementinklyfta och vik ihop. Tryck ner gojibär i banankakan för lite extra färg om du vill.

Ett tips är att skära en sötpotatis mycket tunt och servera de små bakelserna på den, detta kommer göra att dem blir kladdfria att hålla i och även att det tillför en härlig konsistens att tugga på tillsammans med bakelsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.