Enkelhet+ testa dina smaklökar! Raw kycklingbaguette, korv m bröd, blodpudding & burgare


Lagat klassisk mat är komplicerad, testa att räkna hur många ingredienser den innehåller, och ta tiden på hur lång tid den tar att göra om du ska göra den från grunden själv… En korv med bröd är inte bara bröd, korv, ketchup, senap, rostad lök, alltså fem ingredienser, det är betydligt mer än så. Totalt är det kanske runt 100 ingredienser. Släng även en titt på ingredienslistan på kyckling baguetten, blodpuddingen eller McDonald´s bigmack. Det är skrämmande. Våra kroppar kan inte identifiera dessa ingredienser, många av ingredienserna är dessutom giftigt för oss och det blir helt på tok kaos i kroppen på oss som resultat när vi äter detta.

Du kan prova själv, gör en sallad på tre ingredienser, smaka, visst kan du känna alla ingredienser? Testa nu att lägg till två till ingredienser. Visst kan du fortfarande utskilja alla smaker, kanske inte lika mycket men det går. Testa nu att lägga till något mer. Vid de här stadiet går det inte längre, fem ingredienser är vad vi kan hantera. När vi kommer gränsen över fem ingredienser är det precis som att ”nya” smaker bildas än de naturliga och det som händer då är att vi behöver tillsätta ännu mer ingredienser (kryddor, salt, socker, vinäger, soja mm) för att vi faktiskt ska känna smak bättre, alltså få en bättre smakupplevelse. Det finns en poäng med att hålla det enkelt. Det enkla blir ofta dessutom mer hälsosamt. Ju färre ingredienser vi konsumerar desto bättre näringsupptagningsförmåga får vi. Genom att dessutom inte upphetta maten maximerar vi det ännu mer.

Här nedan finner du alternativ på hur du enkelt ersätter en kycklingbaguette, korv med bröd, blodpudding och burgare utan att komplicera till det. Se även gärna videon och prenumerera på kanalen så du får uppdateringar om nya videos!

Dessa rätter smakar inte som ”orginalen”, det är inspirationen som kommer från orginalen och smakmässigt så smakar dessa raw alternativ bättre, är nyttigare, saftigare, sötare, vackrare och mer färgglada. Våga enkelheten och inse att det går att äta mer än en burgare, kanske 20 st istället om du vill!

Raw ”burgare”:
Skär gurka i bitar, ca 1-3 cm tjock, detta ska föreställa ”brödet”. Lägg en halv- en hel dadel (”köttet”), en skiva ingefära (”osten”), ett myntablad (”salladen”) emellan två gurkskivor, tryck ihop, och vips så har du en burgare! Energigivande med perfekta smak kombinationer!

Raw ”Korv med bröd”:
Ta ett salladsblad (”brödet”), lägg i en banan (”korven”), smeta på mosade hallon (”ketchupen”), strössla på kakaonibs (”rostad lök”). Vackert & matigt!

Raw ”kycklingbaguette”:
Ta en zucchini, dela den på längden. Gröp ur kärninnehållet. Fyll zucchinin med en mosad banan som du blandat ihop med lite currypulver och ev. salt eller tamari, detta ska föreställa ”currymajonäsen”. Blanda även i ”kycklingbitar” i form av blötlagda hackade cashewnötter. Toppa med salladslök och ev. lite chili om du vågar… Ät som en baguette direkt eller ställ in i torkugnen ett par timmar för mer koncentrerade smaker och lite värme om så önskas! Saftigt, sött, värmande och gott!

Raw ”blodpudding”:
Ta ett par färska mjuka dadlar blanda i kakaopulver eller carobpulver, en liten nypa salt och ev kakaonibs för krisp (proportioner: ca 1 dadel= 1 tsk carob/kakao & 1 tsk kakaonibs). Blanda väl, kan göras i större volymer i matberedare, annars gör du det enkelt för hand med en gaffel i en skål. Forma till en ”blodpudding” och servera med lingon. Sött möter syrligt och bittert, perfekt balanserat, och förutom smakupplevelse får du även en antioxidantboost med olika typer av antioxidanter som är perfekta att kombinera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.