Recept på 6 enkla nyttiga rawfood mellanmål (passar även till frukost!)


Ett mellanmål kan innebära en kopp te på förmiddagen, en macka på eftermiddagen, en tallrik gröt efter träningen, en bit äppelkaka på kvällen eller vad som helst! Mellanmål är något du kan äta när som helst på dagen. För att ett mellanmål ska tillfredställa dig och för att du ska få energi och återhämtning av det så krävs det att det är rikt på näring, fibrer, kolhydrater, då kommer du få ut de bästa av det utan att hinna bli vrålhungrig till nästa mål! Ofta har man inte så mycket tid till mellanmål, det ska gärna gå snabbt och enkelt, därmed har vi detta temat på dessa 6 fantastiska mellanmål som du finner recept på här nedan! Dessa mellisar är även perfekta frukostar, efterrätter eller kvällsmål!

Tänk dina arbetskamraters blickar när du brer fantastiska zucchini mackor på eftermiddagspausen, eller din farmors fårvånande blick när du bjuder på en underbar chokladkräm till efterrätt och berättar att det är zucchini i…eller barnens lycka när dem äter gröt utan att ens veta om att det dem äter innehåller blomkål! Testa även att bjuda hem vänner på en kopp grönt banan té med sallads receptet. Först kommer dem inte fatta varför téet smakar så otroligt gott och är krämigt, dem kommer även tycka det är knäppt att ställa fram en sallad till fikat…men faktum är att när dem väl smakar på salladen och inser att den smakar som en äppelpaj eller morotskaka så kommer dem skutta till av glädje! Testa även att slänga ut yoghurten från kylskåpet och ersätt den med gröngurten, ingen blir besviken, det kan jag garantera!

Så vad väntar vi på?
Här är recepten, och alla recepten är för 1 portion, så dubblera om du vill göra till fler! Videor till recepten finns också där ni kan se exakt hur man gör samt ta del av ännu fler tips och massa härligt tjöt då jag gästade Therese Lindgren samtidigt som jag gjorde recepten! Glöm inte heller att gå in och klicka på prenumerera!

Choklad & zucchini kräm:
– 1 zucchini, ev. skalad (ca 200-250 gram)
– 6-8 färska dadlar
– 1,5 msk carob pulver eller kakao pulver
– (valfritt) 1/3 tsk äkta vaniljpulver
– (valfritt) en nypa salt

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Smaka av, kanske vill du ha mer sötma eller skarpare chokladsmak? Servera! Det är gott att toppa med skivad banan eller hallon och kakaonibs (krossade kakaobönor) om man vill!

Grönt banan té:
– 1 banan
– 2 dl grönt té (eller ditt favorit té)
– ev. 1-3 tsk moringapulver för lite extra näring och förstärkning av té smaken om man gillar det!

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en kopp med en stavmixer, alt. kör alla ingredienser i en liten mixer eller i en matberedare till det är helt slätt. Servera direkt!
Tips! Använd något lugnande té och drick på kvällen för bättre sömn, t. ex roiboss té eller något ört té!

Äpple & morots sallad:
– 2 äpplen, skalade
– 1 morot
– 2 tsk kokosolja, smält
– 1 msk kanel
– 1 msk kokos socker (eller annan sötning om du inte har kokos socker)
– ev. en liten bit ingefära

Gör så här:
Grovriv äpplena och finriv moroten (och ev ingefära också). Massera in detta ordentligt i kokosoljan, kanelen & kokos sockret. Servera direkt eller låt stå ett tag om du vill!

Blomkålsgröt:
– 250 gram fryst blomkål som du tinat
– 6 dadlar
– ½ dl kokos flingor/ riven kokos
– en nypa kardemumma

Gör så här:
Kör alla ingredienser till det är finfördelat i en matberedare, tillsätt vatten eller vegetabilisk mjölk/kokosmjölk till en bra konsistens du gillar. Servera gärna med bär eller frukt samt lite vegetabilisk mjölk. Du kan enkelt göra din egna mjölk genom att mixa ihop för mandelmjölk: 2 tsk mandelsmör med 1-2 dadlar (eller annan sötning) i 2 dl vatten, eller för sesam mjölk: 2 tsk tahini med 1-2 dadlar (eller annan sötning) i 2 dl vatten.

Zucchini mackor:
– zucchini
– tahini
– färska dadlar
– en nypa salt

Gör så här:
Skala ev. zucchinin om du vill. Skiva den på längden, ca 1-3 cm tjocka (gör tjockare skivor om din zucchini är mer mogen, eller har mycket kärnhus). Bre på tahini i valfritt tjockhetslager. Tryck på färska dadlar och avsluta med en nypa salt (om du använder saltad tahini, ta då inte så mycket eller hoppa över det!)

Raw yoghurt ”gröngurt”:
– 1 avokado
– 2 mogna bananer
– ev. 1/3 tsk äkta vaniljpulver för ”vaniljyoghurt”
– ev. 1 tsk vetegräs eller korngräs för mer näringsämnen, grönare färg och en fylligare smak!

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en matberedare tills det är helt slätt. Vill du ha en lösare variant har du även i lite vatten, mandelmjölk eller kokosmjölk. Toppa med din favorit granola, bovete crunch, chokladgranola, frukt eller bär om du vill! Servera direkt eller frys in den minst ett par timmar om du vill ha den som en härligt god glass, eller om du skulle få över så kan du också frysa in då den annars kommer oxidera (bli lite brunaktig) om den får stå framme för länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.