Grönsaksig rawfood pumpapaj


Pumpa är det bästa med Halloween tiderna, men egentligen går det ju faktiskt fint att få tag på året runt! En pumpa paj brukar ofta vara en söt dessert, men visste du att en pumpapaj också kan bli en matig delikatess på middagsbordet eller på buffé bordet? Den här pumpapajen är proppad med grönsaker och nyttigheter. Smak kombinationerna, de olika texturerna, saftigheten gör att vem som helst faktiskt ändå skulle gilla den trots att den är så nyttig!

Det finns många olika sorters pumpa, alla går att äta råa och de olika sorterna smakar mycket olika. Näringsvärdet är vrålhögt på alla sorter och därmed kan du alltid garanteras få en rejäl näringskyss av vitaminer och mineraler som stärker imuförsvaret, muskler, leder, hyn, håret och ökar din energinivå när du äter pumpa! Min favorit pumpa är butternut, därför använder jag den i recepet, men självklart funkar andra pumpasorter fint också!

Pumpa pajen räcker till ca 3 personer om du serverar en stor sallad till, gärna med groddar!

Till botten behöver du:

– 400 gram pumpa (helst butternut!) / 400 grams of pumpkin (butternut!)
– 8 färska dadlar/ 8 fresh dates
– 1 dl pumpafrön/ 60 grams of pumpkin seeds
– 1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
– 1/4 tsk svartpeppar/ 1/4 tsp blackpepper
– 3/4 tsk gurkmeja/ 3/4 tsp turmeric
– 1 tsk torkad rosmarin/ 1 tsp dried rosmary
– 1 vitlöksklyfta/ 1 clove of garlic

Till fyllningen behöver du:

– 1 avokado/ 1 avocado
– 1 dl pumpafrön (blötlägg dem ett par timmar innan!)/ 60 grams of pumpkin seeds (soak the seeds!)
– 2 vitlöksklyftor/ 2 cloves of garlic
– 2 msk linfrön/ 2 TBS flaxseeds
– 1 tsk salt/ 1 tsp salt
– 3-4 msk citron/ 3-4 TBS lemon juice
– 1 tsk muskot/ 1 tsp nutmeg
– 200 gram blomkål/ 200 grams of cauliflower
– 1 liten rödlök/ 1 small red onion
– 1 paprika (röd paprika blir vackrast!)/ 1 bell pepper
– en rejäl näve färsk persilja (fryst funkar också!)/ a handful of parsley
– 100 gram pumpa (helst butternut!)/ 100 grams of pumpkin (butternut!)

Gör så här:

Börja med de nedersta lagret. Kör alla ingredienser utom pumpan i en matberedare till det är hyffsat finfördelat. Finriv hälften av pumpan och grovriv hälften av pumpan, blanda därefter ner det med det andra, pressa även i en vitlöksklyfta och pulsa ihop allt i matberedaren, alt rör runt tills det blandat sig. Bred ut bottenlagret i en pajform och börja med fyllningen.

Kör de 7 första ingredienserna till fyllningen i matberedaren tills det är finfördelat. Finhacka blomkål, paprika, rödlök, persilja och pumpa, rör runt noga med en gaffel eller sked. När allt är ordentligt blandat brer du ut fyllningen över de understa lagret. Toppa med lite pumpafrön eller groddar om du vill. Servera direkt eller låt den gärna få stå i kylen ett par timmar innan. Perfekt för middagen, buffébordet, matlådan eller när du bara vill ha något riktigt gott!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Petra skriver:

  That looks amazing! Sooooo delicious! I’m not from sweden, I’m from Holland, but I understand. Once we were in Sweden and they said that Dutch is like Swedish, but backwards. You are very creative with food Victoria!

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Thank you so much, Iam glad you understand :)<3

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.