I år är äpplena godare än nånsin tack vare våran varma sommar som gjort dem så söta och smakrika! Passa nu därför på att frossa i äpplen! Det som är så bra med äpplen är att man kan äta dem året runt, alltså kan du äta fluffig raw äppelgröt året runt! Jag måste dock säga att den godaste gröten får du på hösten med svenska söta äpplen, så passa på! Här nedan finner du receptet i både videoform från min youtube kanal Rawveganse samt i skriftlig form! Smaklig frukost! Eller ja, lunch, middag, mellis, när du vill!!!
För 1 portion behöver du:
– 1,5 dl helt skalat bovete
– 1 msk chiafrön+ 1 dl vatten
– 2-3 äpplen
– 2-3 dadlar
– ½- 1 msk kanel
– 1-2 msk mandelsmör (alt. annat nötsmör eller frösmör eller kokossmör för en nötfri variant)
Gör så här:
Blötlägg bovetet över natten, ca 8 timmar (eller grodda också om du har tid). Blötlägg även chiafröna med 1 dl vatten i en annan skål. Skölj bovetet noga och lägg ner det i matberedaren. Lägg även ner chia och vattenblandningen i matberedaren. Skär äpplena i bitar, kärna ur dadlarna och lägg i dem med i matberedaren tillsammans med mandelsmöret och kanelen. Kör allt tills det är slätt och fint, du kan behöva stanna maskinen någon gång för att hjälpa till att putta ner från kanterna. Vill du ha en lösare gröt så häller du i lite vatten eller vegetabilisk mjölk.
Boosta upp din gröt med lite färg (och extra antioxidanter och näring!) så här:
Vill du ha en rosa bovetegröt? Ha då i en liten skvätt rödbetsjuice, en liten sked rödbetspulver, rött bärpulver, pitaya pulver eller hibiscus.
Vill du ha en blå bovetegröt? Lägg i en sked blå spirulina pulver alt. vanlig spirulina för en mer grönblå färg.
Vill du ha en gyllene gul bovetegröt? En liten sked gurkmeja fixar jobbet åt dig!
Vill du ha en grön bovetegröt? Det finns många gröna pulver du kan välja emellan isåfall, vetegräs, spenatpulver, korngräspulver, mmoringa pulver, spirulina, chlorella, eller grönkålspulver.