Vegansk nyttig rödbetskaka med citron & vanilj (paleo)

Rödbetor är gott, och visste du att det passar bra i en kaka också? Jag tänkte först göra morotskaka men så råkade det vara i samma tid då alla hjärtans dag infaller, och då passar det kanske bättre med rödbetor som bas? Och japp, det blev ju riktigt gott också, prova så får du se!

Du behöver:
– 2 stora eller 3 små bananer/2 big or 2 small bananas
– 3,5 dl finrivna rödbetor (färdigkokta och kalla eller råa, om du har råa blir kakan lite mer ”fibrig” men – – – god ändå)/ 1 ½ Cup shredded beetroot, cooked and cooled or raw if you want
– ev. extra sötning, några steviadroppar eller 1 msk honung etc./ optional: extra sweetness: a few stevia drops or 1 TBS honey
– 2 dl havremjöl (havregryn mixat till mjöl) men bovetemjöl, kokosmjöl eller mandelmjöl funkar också/ 0,8 Cup oatflour, buckwheatflour, coconutflour or almondflour
– 1 dl kokosflingor eller valfria finhackade nötter eller frön/ 0,4 Cup coconut, shredded, or finely chopped nuts or seeds of choice
– ½-1 tsk äkta vaniljpulver/ ½-1 tsp vanillabean powder
– 1,5 tsk bikarbonat/ 1,5 tsp bicarbonate
– juicen från 1 citron+ zest from 1 citron eller 3 droppar Doterra citron eteriska olja/ the juice from 1 lemon+ zest or 3 drops of Doterra lemon essentiel oil

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en mixer eller matberedare, eller om du inte har någon maskin så mosar du bananerna fint i en skål med pressad citron. Blanda i resten av ingredienserna och rör runt noga. Smörj en form, hittar du en form som är 18 cm är det perfekt til detta receptet. Sätt in kakan i ugnen på 80 grader med varmluft ca 2-2,5 h. Man kan baka den på 150 grader i ca 30 min också men då mister man mycket näring och man går miste om råvarornas hälsosamma strukturer, men ja, det blir ju väldigt gott iallafall och vis tidsbrist så funkar det att göra så här! Låt kakan kallna helt.

Välj någon av följande krämiga toppingar och smeta på:

Kokostopping/ coconut topping:
– 2 dl tjock kokosgrädde (fermentera den gärna innan med probiotika minst ett dygn, eller ja, några timmar är bättre än inget alls såklart, men har du ingen framförhållning alls kör på kokosgrädden som den är från paketet)/ 0,8 Cup coconut cream
– 1 msk rödbetsjuice (eller lite rödbetspulver, drakfruktspulver, hallonpulver, lingonpulver eller något annat rosa pulver) / 1 TBS beetroot juice or pink pitaya powder, beetroot powder, cranberry powder, rasberry powder or other pink powder
– Om man vill så har man i en nypa äkta vaniljpulver/ optional: a pinch of vanilla beanpowder
– Vill man ha den sötare är några steviadroppar eller honung bra, man kan även ha i 1-2 msk raw vegansk proteinpulver med vaniljsmak för en sötare smak./ optional: stevia or honey for sweetines or maybe 1-2 TBS of raw vegan vanilla protein powder

Cashewkräm/ cashewcream:
Mixa 2 dl cashewnötter (blötlägg gärna minst 1 timme om du kommer ihåg) med 1 moget päron, en nypa vaniljpulver, ev lite vatten till det är en tjock och fluffig kräm. Man kan ha i 3-5 dadlar istället för päron men då behövs mer vatten. Färga krämen med rödbetsjuice, rödbetspulver, drakfruktspulver om du vill ha den rosa. / Blend 0,8 Cup cashewnuts (preferable soaked at least 1 hour) with 1 pear or 3-5 dates, a pinch of vanillabeanpowder until thick and creamy. Use beets, pitaya, berries for pink color if you want.

Banankräm/ banana cream:
Mixa/ mosa 2 bananer med 1 msk smält kokosolja, en liten nypa vaniljpulver, kanske lite citronskal, färga med något rosa (läs ovan) om du vill. När du smetat på krämen på kakan låt den stå en timme i kylen (helst) före servering. Blend 2 bananas with 1 TBS melted coconutoil, a pinch of vanillabean powder and lemon zest. Leave the cake in fridge 1 hour after spreading it out.

2 kommentarer Lägg till din

 1. Ritah lazar skriver:

  Vilket superrecept! Tack!
  Om man inte har varmluftsugn, kan man köra den på 80 grader men lite längre i vanlig ugn?.
  Varför är det bättre att använda havremjöl istället för kokosmjöl, om man vill undvika mandelmjöl? Och en sista o allmän fråga..Är det ok att juica rödbetor med skalen på? Blir det någon smakmässig skillnad/ eller rekommenderas inte av någon annan anledning?

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Hej! Tack så mycket! 🙂 Absolut, det funkar bra utan varmluft, dock kanske det tar lite längre tid i ugnen då, sen är ju olika ugnar olika med 🙂 Jag tycker konsistensen blir bäst med havremjöl, blir lite fluffigare, mindre fibrigt och mjukare. MEN om man har kokat rödbetan lite innan man river den så blir resultatet med kokosmjöl nästan lika bra, då helheten blir ”mjukare” och mindre fibrig när rödbetan inte är rå, men eftersom jag inte gillar att koka mat så föredrar jag rödbetan rå och då funkar havremjöl (eller även cassavamjöl, grön bananmjöl, bovetemjöl mm kan tänkas funka bra!) bäst tycker jag, men ja, kokosmjöl funkar ju med!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.