Fylligaste havremjölken+smaksättningar+chokladbollsrecept på pulpen!

Varför göra egen havremjölk & varför fermentera den?
Egengjord havremjölk är billigt, nyttigt och riktigt gott! Smaken av havre träder fram på ett otroligt gott sätt när man gör mjölk på den. Endast havre och vatten blir en god mjölk i sig, men när man mixar den med ett par paranötter eller cashewnötter framträder den ytterligare något och blir mer fyllig! Dock vill jag påpeka att det går att skippa nötterna, den blir ju faktiskt väldigt bra utan också! Havre har en naturlig sötma så man behöver inte söta mjölken, men gör det ändå ifall du vill ha den mer söt! Havre är hälsosamt och innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Havremjölkens alla mineraler blir även väldigt lättupptagliga om du fermenterar den. Smaken blir mer kraftfull med sin svaga syrlighet och näringsvärdet i mjölken ökas, och på köpet får du i dig hälsosamma bakterier om du väljer att fermentera din havremjölk! Om du köper raw nakenhavreflingor istället för vanliga havregryn får du en större dos vitaminer (speciellt B vitaminer, vitamin E) och antioxidanter eftersom dessa näringsvärden är värmekänsliga, och vanliga havregryn är tyvärr inte helt raw. MEN gråt inte över det, vanliga havregryn har fortfarande massvis av hälsoeffekter!

Hur använder jag havremjölk?
Havremjölk kan du använda som den är, som ersättning för mjölk. Drick den rakt av, ät med granola, ha i smoothies, använd till olika maträtter, bakning, eller andra recept som i vanligt fall brukar innehålla mjölk. Om man mixar ner en sked kokosolja i havremjölken så påminner den mycket om kaffegrädde, många kaffedrickare skulle kunna testa det som ersättning i sitt kaffe/latte istället för att använda mjölkprodukter!

Vad gör jag med pulpen/resterna som blir kvar efter de att jag gjort mjölken?
I slutet av videon nedan ser du ett tips på nyttiga chokladbollar. Dessa är enkla att göra genom att ta pulpen från receptet på havremjölken nedan och mosa/ köra de i matberedaren med 4 färska mjuka dadlar, 1,5 msk (raw) kakao eller carob, 1 tsk kokosolja. Forma dessa till bollar, blir ca 8 st, och rulla dem i kokosflingor. Låt dem sedan stelna i kylskåpet ca 30 min om du orkar vänta! Funkar fint att frysa in också!

Det finns annars många andra bra användningsområden för mjölkresterna, man kan spara den till att göra smoothies, såser eller grytor tjockare/matigare/krämigare, använd det till bakning, typ bröd, kakor, pannkakor, muffins, kex mm eller till biffar. Du kan även mosa i en banan i pulpen och använda den som en ansiktsmask, superbra, renande och utslätande för hyn då detta är väldigt rikt på vitamin E och kisel samt innehåller återfuktande ämnen!

Kan jag värma havremjölken?
Ja absolut, dock bevarar du näringen bäst om du inte upphettar så mycket.

Ge mig de magiska receptet!
Du behöver till drygt 1 Liter havremjölk:
– 2 dl raw nakenhavreflingor eller havregryn/ 0.8 Cup oats
– 1 Liter vatten/ 1 Litre of water
– en nypa salt/ a pinch of salt
– för extra fyllighet: 2 msk paranötter eller cashewnötter/ for extra rich milk: 2 TBS brazilnuts or cashewnuts
– för extra sötning om man vill: dadlar, stevia, honung, yaconsirap, kokossirap eller vad du vill/ optional: extra sweetener, maybe dates, stevia, honey, etc.
– om du vill fermentera den: 2 tsk probioform eller 3-4 kapslar probiotika (innehållet ur kapslarna)/ if you want to ferment it: add 2 tsp probioform (liquid probiotics) or 3-4 capsules of probiotics

Gör så här:
Kör allt i mixern utom probiotikan. Vill du ha i någon smaksättning (tips på det, se nedan!) så ha i det nu vettja. Kör länge tills det är helt slätt. Sila är inte nödvändigt men resultatet blir lenare. Du kan använda en nötmjölkspåse, vilket är att föredra, eller en finmaskig sil eller kaffefilter. Tillsätt probiotikan om du väljer att fermentera den. Rör om noga och låt stå över natten. Förvara havremjöken i kylskåpet upp till 5 dagar. Går även att frysa in.

Tips på smaksättningar:

Chokladmjölk:
1 sats havremjölk, 2 msk raw kakao eller carob, 1/4 tsk äkta vanilj, lite extra valfri sötning om du vill få oboykänslan!

Jordgubbsmjölk:
1 sats havremjölk, 2 dl jordgubbar, 1/4 tsk äkta vanilj, ev. 1 msk lucuma eller annan sötning om man vill!

Golden milk:
1 sats havremjölk, 1 msk gurkmeja (eller mer, eller mindre…), ½ tsk kardemumma, svartpeppar, 2 tsk kokosolja

Matchamylk:
1 sats havremjölk, 1 msk matcha grönt té pulver, ½ tsk kardemumma, ev. extra sötning.

Chailatte:
1 sats havremjölk, 1-2 msk kanel, 3/4 tsk kardemumma, 1-2 msk färsk ingefära, 1/2 tsk kryddnejlika, ca 4 färska dadlar eller 1-2 msk honung

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.