Hummus är ju så otroligt gott! Men om man vill äta rawfood kan man inte äta hummus då? Nej det kan man faktiskt inte då hummus är gjort på kokta kikärtor. Något du inte visste kanske är att du kan grodda kikärtor och göra hummus på dem, så ja, du kan alltså äta riktig raw hummus! Genom att grodda kikärtorna ökar du näringen i dem. Kikärtorna får också en lite annorlunda konsistens jämfört med om du kokar dem konsistensen blir mer crunchig istället för att vara mjuka och mjöliga. Crunchig hummus kanske inte låter jättegott, men faktum är att när du kör dem ordentligt i matberedaren kommer det bli en fin konsistens ändå. Smaken på groddade kikärtor är inte heller detsamma som kokta, den är fräschare, nötigare och betydligt mer smakrik och god om du frågar mig. Testa får du se vad du tycker! Är inte groddade kikärtor din grej eller om du inte hunnit grodda, så funkar detta receptet även till kokta kikärtor. Har du färdigkokta kikärtor ska du använda ca 3-4 dl av dem till den här satsen.
Här kommer receptet:
- 1,5 dl råa kikärtor/ 0,6 Cup raw chickpeas
- ½ pressad citron/ ½ lemon
- 1 dl olivolja (snål/mindrefettalternativ: byt ut 1/3 till vatten)/ 0,4 Cup olive oil
- 3/4 tsk örtsalt/ 3/4 tsp herbal salt
- 1 msk torkad mynta/ 1 TBS dried mint
- 1 msk persilja, fryst eller färsk/ 1 TBS parsly
- 2 tsk spiskummin/ 2 tsp cumin
- 1 tsk paprikapulver/ 1 tsp paprika powder
- 2 tsk torkad koriander/ 2 tsp coriander
- 2 vitlöksklyftor/ 2 cloves of garlic
- några drag svartpeppar/ blackpepper
Gör så här:
1. Blötlägg kikärtorna 24 h.
2. Häll av kikärtorna i en sil och skölj väl.
3. Ställ silen i en kastrull eller i en skål och lägg ett lock över på glänt (så kikärtorna får lite luft) eller så lägger du en handduk över skålen/kastrullen, och låt det stå en dag.
4. Skölj av kikärtorna igen. Dem kommer inte ha någon jättestor grodd än men det behövs inte, dem är ätbara ändå, och alldeles perfekta i smak. (varför jag inte låter dem grodda längre är för att en för lång grodd lätt kan bli besk vid mixning)
5. Lägg kikärtorna i matberedaren och ös på med resten av ingredienserna till hummusen.
6. Kör i matberedaren tills det är väl finfördelat och börjar likna en röra. Vill du ha röran lösare kan du ta mer olja eller vatten.
7. Hummusen är klar! Ät och njut direkt eller vänta ett par timmar så kryddorna kan ”sätta sig lite” , hållbarheten är max 3 dagar och den ska förvaras i kylskåp!
Jag åt min tillsammans med gröna linsgroddar, raw biffar, tomater, surkål och salladslök.
Hummusen passar även väldigt bra att dippa grönsaker i, ha som smörgåspålägg, eller ha som ett gott tillbehör till maten!