Raw ört & ärtfylld Portobellosvamp

Det är nu vi ska passa på, de små ”gula tänderna” som är fullspäckade med B-vitaminer, magnesium, fibrer, zink och antioxidanter! Det är majs jag pratar om. I sitt råa tillstånd är dem saftiga och krispiga, alltså är det faktiskt synd att koka dem! I detta receptet funkar dock även fryst majs om man inte skulle ha färsk, eller om man gör detta receptet någon annan tid på året än sensommar/ höst. Konsistensen är det bästa på majs, i det här receptet bryter den av fint mot den mjuka salladen och den fina köttiga svampen! Har du ingen torkugn funkar vanlig ugn, på lägsta temperatur med luckan på glänt.
20151007_185219-1
Du behöver:

– 4 stora portobellosvampar/ 4 large portobello mushrooms

– 4 dl finrivna morötter/ 1,6 Cup carrots
– 4 dl riven zucchini/ 1,6 shredded zucchini
– 4 dl gröna ärtor, färska eller frysta (dem frysta är blancherade eller förvällda= inte helt raw) / 1,6 Cup peas, fresh or frozen
– 3 msk hackad persilja/ 3 TBS chopped parsley
– 1 pressad vitlök/ 1 garlic clove
– 1 tsk gurkmeja+ lite svartpeppar (som hjälper till att ta upp de nyttiga från gurkmejan)/ 1 tsp turmeric+blackpepper
– 1 tsk torkad timjan/ 1 tsp thyme
– 1 tsk lökpulver, hemgjort* eller köpt, de köpta är gott men dock inte raw/ 1 tsp onion powder
– 2 msk chiafrön/ 2 TBS chia seeds
– örtsalt efter smak, ca 1 tsk/ herbal salt

Gör så här:

Borsta svampen, skär ut stammen och gröp ur den lite med en sked (om den är tjock) så att den liknar en liten skål. Släng inte de du gröpt ur, utan de kan du istället använda till fyllningen, genom att bara finhacka det och blanda i. Det är mycket gott att marinera svampen i antingen lite tamarisoja, eller om man vill köra citron, olivolja och salt och låta de stå minst en timme (gärna över natten). Fyllningen till svampen gör du genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål (har du marinerat svampen innan kan du även blanda i lite av marineringen för att få mer svampsmak i fyllningen). Skeda i fyllningen i svamparna och tryck försiktigt med skeden så att det blir kompakt. Strö ev lite vallmofrön över och sätt in i torkugnen på 42 grader ca 2 timmar. Ät det som det är eller servera lite sallad till.

Tips! Om du hade lite mindre svampar eller inte så många, alltså om du har fyllning över så kan du köra allt till en smet i matberedaren, bre ut på torkpapper ca 24 timmar, så har du goda kex! Men om du bara har lite fyllning över kan du göra som jag gjorde denna gången- hacka lite romansallad, vitkål, alfagroddar och paprika, ev lite nötter/ frön och blanda i- och vips så har du en jättegod sallad ihop med svampen! Överbliven marinad från svampen är fantastisk att ha som salladsdressing!

* Hemgjort raw lökpulver är enkelt att göra- torka finhackad lök i torkugnen till den är helt torr och mixa till ett pulver! Och du, gör mycket på en gång 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.