Raw vegansk grön ärtpizza med en ostig sås

img_20161103_110618-1
De här receptet har en video som du kan om du klickar här (för en svensk version) eller så klickar du här för att få videon på engelska.

Det finns otroligt många varianter på pizza, men en pizza med bas på gröna ärtor var något nytt kanske? Jag var tveksam till en början om det skulle bli bra, men om man inte testar så vet man ju inte! Det första jag märkte när jag gjorde den var att det blev en fantastiskt vacker färg, därefter märkte jag att det lukade fantastiskt gott. Sedansmakade jag…och ja, det blev en succé! Ärtornas smak passar otroligt bra i det här sammanhanget, och tillsammans med den här supergoda ostiga såsen som aggerar topping istället för tomatssås, så kan det ju inte bli annat än kalas!

Det här receptet ger 2 ”lagom” stora pizzor, men vill du kan du göra flera minipizzor, kanske ha som förrätt, tilltugg eller på ett buffébord? Är du lite större i maten gör du en stor pizza, eller så kan du göra en stor som du sedan serverar i ”pizza slice bitar”.

Till pizzabotten behöver du:

– 250 gram gröna ärtor (frysta, tinade blir bra!), 250 grams of green peas
– 2 msk chiamjöl eller krossade linfrön/ 2 TBS chia meal or flax meal
– 2 färska dadlar/ 2 fresh dates
– 1 msk lök/ 1 TBS onion
– 1 vitlöksklyfta/ 1 clove of garlic
– 3 msk torkad persilja/ 3 TBS dried parsley
– 1/4 tsk himalaya salt/ 1/4 tsp himalayan seasalt
– 1 msk macapulver ( kan uteslutas)/ 1 TBS macapowder
– ½ tsk gurkmeja (kan uteslutas)/ ½ tsp tumeric
-1 msk äppelcidervinäger (alt. citron el. lime)/ 1 TBS apple cider vinegear (option lemon or lime)

Till ”den ostiga såsen” behöver du:

– 3/4 gul paprika eller 1 liten gul paprika/ 3/4 or 1 small yellow bell pepper
– 3,5 msk hampafrön, 3,5 TBS hempseeds
– 1 färsk dadel/ 1 fresh date
– 1 msk lök/ 1 TBS onion
– ½ tsk himalaya salt/ ½ tsp himalayan sea salt
-½ tsk gurkmeja/ ½ tsp tumeric
– 1 msk äppelcidervinäger (alt. citron el. lime)/ 1 TBS apple cider vinegear (option lemon or lime)
– 1 msk näringsjäst (om du har)/ 1 TBS nutritional yeast

Topping:

– 2 tomater/ 2 tomatoes
– rödlök, skär några tunna ”ringar”/ red onion
– 6 oliver, delade/ 6 olives, chopped
– färska basilikablad/ fresh basil leaves

Gör så här:

De här receptet har en video du kan se exakt hur man gör på här: https://www.youtube.com/watch?v=duHALViWSGw

Börja med pizzabotten. Kör alla ingredienserna i en mixer eller matberedare tills det är helt finfördelat. Bred ut på en teflexpappersklädd plåt, eller bakplåtspapper om du inte har teflexpapper. Pizzabottnarna ska vara ca 1 cm tjock. Sätt in i torkugnen på 40-45 grader ca 3 timmar totalt, vänd efter 1,5- 2 timmar.

Gör sedan den ostiga såsen genom att mixa alla ingredienser till det är finfördelat i en matberedare eller mixer. Bred ut över pizzabottnarna. Lägg på toppingen. Servera direkt eller sätt in i torkugnen 1 timma till. Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.