Du kanske har hört att man inte ska äta rabarber rå, men detta gäller bladen, dem ska inte ätas, men stjälkarna är jättegoda! Dippa dem i kokossocker eller honung och ät som dem är, ha dem i en tomatsallad, som topping på den veganska glassen eller finhackad i en fruktsallad. Du kan också göra den här fantastiskt goda rätten, zucchini nudlar (eller andra nudlar) med rabarber röra som bara är så otroligt god! De här receptet är lagom som en enklare lunch eller middag, dubblera receptet utefter så många du vill göra till. Satsen här nedan är lagom för 1 person.
Du behöver:
– 1 rabarberstjälk/ 1 rhubarb stalk
– 1 citron (eller mer)/ 1 lemon
– 1 vitlöksklyfta/ 1 cove of garlic
– 1 msk färsk ingefära/ 1 TBS fresh ginger
– 1 msk färsk rosmarin (timjan kan också funka)/ 1 TBS fresh rosmary
– 1/4 tsk salt/ 1/4 tsp of salt
– 1-2 färsk dadlar, alt. 1 msk honung/ 2 fresh dates or 1 TBS honey
– svartpeppar om man vill/ optional: blackpepper
Tillbehör:
– 1-2 zucchinis (gurka funkar också fint!)
– 1-2 avokados
– ev. alfagroddar eller andra groddar
Gör så här:
Finhacka rabarberstjälken och lägg i en skål. Pressa citronen och häll juicen över, gärna fruktköttet också. Pressa i vitlöken, finhack rosmarinen och riv i ingefäran. Lägg ner dadlar/honung och salta, peppra om du vill. Mosa ihop allt noga med en gaffel och låt den helst stå minst 30 min innan servering.
Gör zucchininudlar med hjälp av en spiralizer, papayaslicer, osthyvel eller potatisskalare. Blanda runt rabarberröran med nudlarna och toppa med avoakdo som du skär i bitar. Servera direkt!
Tips!
Den här rabarber röran är jättegod som tillbehör till sallader, som tillbehör till grillat, tillsammans med bönor, quinoasallad eller som pålägg på bröd!