Marinerade rawfood linser recept

Alla borde äta mer linser, oavsett färg på linserna, bara ät mer av dem! Linser är otroligt rika på aminosyror, mineraler, vitaminer, och vill du maximera näringen i dem så ska du inte upphetta dem. Linser är fullt ätbara efter att ha blötlagts i 24 timmar, eller ännu bättre, om du groddat dem någon dag också!

Många tycker att linser, speciellt i rå form inte smakar något, men när dem sedan smakar på detta receptet ädras den åsikten! När man marinerar linserna som i receptet nedan så får dem otroligt god smak vilket gör att du kan äta dem utan tillbehör om du vill, kanske som ett litet mellanmål eller som lite snacks framför tv:n. Dem är också goda som topping på sallader, eller till tapas rätter.

Jag rekommenderar att du gör en stor sats på en gång, dem är nämligen farligt goda! Hållbarheten är dessutom 5 dagar i kylen vilket är bra! Den satsen som är skriven i receptet här nedan innehåller:
– 467,5 kalorier
– 25,3 gram protein med alla aminosyror (19 %)
– 10,3 gram fett (20%)
– 70,1 gram kolhydrater (62%)
Du får även i dig mer än hälften av dagsbehovet av järn, 1/3 av dagsbehovet av zink, och massor av mer mineraler, du får också i dig 20-80 % (beroende på vilken B vitamin) dagsbehovet av B-vitaminer. Inte så illa va?! Jag skulle iallafall kalla detta för superfood!!!

Så till en sats (Jag rekommenderar att du gör mer på en gång, detta är farligt gott!) behöver du:
– 100 gram linser, valfri sort, jag tycker det är läckert att blanda t. ex svarta och gröna linser! /100 grams of dry lentils
– 2 tsk kokosolja (eller annan olja)/ 2 tsp coconut iol or other oil of choice
– ½ tsk spiskummin/ ½ tsp cumin
– 2 tsk paprika pulver/ 2 tsp of paprika powder
– 1 tsk vitlökspulver/ 1 tsp garlic powder
– ½ tsk himalaya salt/ ½ tsp himalaya sea salt
– ½ tsk äppelcidervinäger eller citronjuice/ ½ tsp applecidervinegear or lemon juice

Gör så här:
Lägg linserna i en skål och fyll på med vatten, för att göra dem mer lättsmälta, ha i 1 krm bikarbonat i blötläggningsvattnet. Blötlägg dem nu i 24 timmar. Skölj linserna och byt vatten helst minst 1 gång under tiden. Linserna behöver inte groddas utan du kan nu använda dem. Skölj dem och sprid ut dem på teflexpapper/bakplåtspapper i på en plåt och sätt in dem i torkugnen* ca 20-30 min. Linserna behöver inte bli helt torra, utan detta gör du mer för att få bort lite överflödigt vatten. Ta nu ut dem ur torkugenen, häll på kokosolja som du smält (tips: smält kokosoljan i torkugnen de sista 5-10 min innan du tar ut linserna) eller om du vill ha annan olja, t. ex olivolja så häller du på det. Häll även på äppelcidervinägern alt. citronjuicen och alla kryddor. Blanda noga och sätt nu in plåten i torkugnen igen i ca 20-30 min så att smakerna verkligen går in i linserna och oljan får chans att mjuka upp dem utan att det blir för torrt! Nu är linserna klara, och när dem svalnat så kan du förvara dem i en porslin eller glasskål i kylskåpet i upp till 5 dagar!

*Har du ingen torkugn så funkar en vanlig ugn på lägsta temperatur (eller om du kan ställa in 42 grader så gör du det) med luckan lite på glänt, har du varmluft är det bra att ha den på isåfall!

Tips!
Gör zucchininudlar på 1-2 zucchinis. Mosa ihop en sås på 3 msk tahini, ½ citron, 1/4 tsk salt, ½ tsk honung, ev. lite vatten om det är för torrt. Blanda såsen med nudlarna och toppa med de marinerade linserna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.