Oväntade smakkombinationer…


Man fastnar lätt i sina vanliga smaker där hemma. Det är inget fel med det men om du vill ha variation och lite nya roligheter för dina smaklökar är det här inlägget och viden nedan verkligen något för dig! Dessa smakkompisar jag satt ihop låter som galna kombos tillsammans, men faktum är att dem matchar varandra perfekt och skapar giftemål tillsammans, våga prova, så vet du vad jag menar!

1. Kiwi & Avokado
Skiva upp avokado och kiwi på en tallrik. Strö över lite salt. Fantastisk förrätt, tilltugg eller som tillbehör till något annat!

2. Pizzasallad med kanel
Gör din egen pizzasallad med vitkål (eller som på bild, rödkål), ev. fint hackad paprika, med en vinegrätt på olivolja, äppelcidervinäger, salt, ev.vsenap och oregano om man vill. Blanda i en nypa kanel. Rör runt noga, dofta, smaka och känn hur pizzasalladen tagit sig upp till en ny nivå!

3. Broccoli med honung
För lite snabb energi, ta en broccolibit och kleta på lite honung. Lägg ev. på en nypa salt. Smaskens! Om man vill kan man skära ner hela broccolibuketten och massera in olivolja, citron, salt och honug. God sallad och perfekt tillbehör till din mat! Just broccoli med honung är en riktigt fin smakkombo!

4. Granatäpple med pumpafrön
Blanda detta, lika delar pumpafrön som granatäpple i en skål. Både granatäpple och pumpafrön har ett krisp som matchar varandra, granatäpplet med sin syrlighet och saftighet lyfter dessutom pumpafröet. Pumpafröna gör även att kärnan i granatäpplet lyfts fram smakmässigt och blir lättare att tugga ner. Ha den här blandningen som ett mellanmål som det är eller toppa din gröt, smoothie, glass eller sallad med detta!

5. Tomat med jordnötssmör och kokosflingor
Skiva en tamat. Kleta på jordnötssmör och avsluta med lite kokosflingor om du vill. Kokosflingorna ger en härlig textur och lyfter fram jordnötssmöret, medans tomatsmaken lyfts fram av jordnötsmöret. är ditt jordnötssmör osaltat så kan du även salta lite om du vill. Prova även tahini som sustitut för jordnötssmör om du inte tål det eller vill ha det helt raw.

6. Färska dadlar på selleristjälkar
Sältan från sellerin med sötman från dadlarna är perfekt kombo. Det ger dig mycket mineraler och är perfekt innan eller efter träning. Ökar energin, därför även bra som mellanmål. Gillar du inte selleri, prova ändå, dadlarna lyfter fram det på ett positivt sätt. Men hatar du verkligen selleri, eller inte har det hemma- byt ut det mot gurka vilket också gifter sig perfekt med dadlar. Gurka ger vätskan och dadlarna ger kalorierna och sötman. Perfekt resmat för att hålla vätskebalansen i schack!

7. Äpple med salt och svartpeppar
Skala ett grönt äpple (gärna Granny Smith), skär i tunna skivor. Salta och peppra (gärna färskmalen svartpeppar från kvarn om du har möjlighet då detta är absolut godast!). Ät och njut som det är eller ha det som ett tilltugg, eller som tillbehör till annan mat.

8. Apelsin med pressad citron och kokosflingor
Skär en apelsin i bitar, skär av skalet med en kniv så att de yttre sega skindelarna skärs bort. Pressa över citron. Ös på med kokosflingor och blanda runt. Låt gärna stå 10 min så att kokosflingorna får mjukna till och suga upp den härliga vätskan. Syrligheten från citronen tar fram apelsinens söta men syrliga ton och kokosflingorna ger en tropisk tuch när de kommer i kontakt med syran och sötman från apelsinen och citronjuicen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.