Massor av groddtips! Groddblandningar, tillbehör mm.


Videon är i samarbete med sproutly och i den finner du massor med tips och saker som kan vara bra att tänka på vid  groddning!

Det finns många olika goda groddfrön att grodda, men visste du att vissa är jättegoda att blanda med varandra? Genom att blanda olika frön så plockar man fram dess smaker och nya smaker bildas! Det här gör att man egentligen inte behöver några, eller inte så mycket tillbehör till dem, alltså väldigt bra snabbmat!

Olika frön har olika groddningstider, alltså dem groddar olika snabbt, men oavsett groddstadie så är dem ätbara, vilket gör att du kan äta dem oavsett groddlängd. När man blandar olika frön så rekommenderar jag att du inte groddar mer än 1-2 dagar eftersom vissa frön inte ska stå längre än så. Om man inte ska äta dem inom 1-2 dagar så förvaras dem i kylskåpet upp till 5-7 dagar i en skål med plastfolie över, alternativt att du ställer in hela groddlådan i kylskåpet, men då behöver du vattna dem varannan dag för att dem inte ska bli torra.

Gör så här:
Blötlägg 1-1,5 dl frön (blir ca 1 portion) på morgonen, välj någon av blandningarna nedan eller välj att blötlägga endast en sort. Häll över fröna i en groddlåda eller sil innan du går och lägger dig och skölj dem väl. Morgonen därefter så sköljer du groddarna. Nu har du groddar som är färdiga och helt perfekta att äta till lunchen (även om dem är väldigt små). Vill du inte ha dem till lunchen så äter du dem på kvällen (skölj då innan du äter dem). Om du inte vill ha groddarna den dagen så sköljer du groddarna på kvällen och på morgonen dan efter. Om du inte har ätit dem till lunchen eller middagen den dagen (två dagdar efter alltså) så rekommenderar jag att du ställer in dem i kylskåpet. Om man vill ha groddar varje dag så kan man inskaffa en ny vana att blötlägga frön varje morgon. Gör en liten ritual som t.ex varje gång innan frukost så blötlägger du frön, eller att du blötlägger frön det första du gör när du kommer in i köket, på så sätt är det lättare att få in en ny vana.

Groddblandningar att testa:
Obs! I vissa blandningar används linfrön, dessa ska du endast aldrig ta mer 1 tsk-2 tsk av eftersom dem bildar ett för blött ”slem” om du tar för mycket i förhållande till andra frön.
– Lika delar mungbönor, gröna linser, svarta linser, 1 msk solrosfrön, 1 tsk bruna linfrön, totalt 1-1,5 dl.
– Lika delar bovete, munbönor och solrosfrön.
– Lika delar nakenhavre, bovete och svarta linser.
– Lika delar bovete, gröna linser, 1 msk bockhornsklöverfrö, totalt 1-1,5 dl.
– 1 msk oskalade sesamfrön, 1 tsk bruna linfrön, 1 msk bockhornsklöverfrö, bovete tills det blir 1-1,5 dl.
– Lika delar nakenhavre, gröna linser och solrosfrön.

Hur äter man groddarna/ vad har man för tillbehör?
– Det väljer man helt själv, Du kan äta dem som en ensamrätt, kanske med lite salt på.
– En stor favorit är att blanda russin och lite himalayasalt i groddblandningen, detta är väldigt praktiskt på resande fot att ha med sig i en liten burk, t. ex om man ska flyga, åka tåg eler vill ha en liten matlåda/ matigare mellis.
– Ät groddblandningarna med en stor sallad och en god dressing.
– Ät groddblandningen tillsammans med ångkokta grönsaker, t. ex broccoli och ringla över lite tahini eller annat gott nötsmör.
– Blanda groddarna med kakaonibs och torkade tranbär och ät på liknande sätt som med russinblandningen ovan, alternativt istället för muslu/granola.
– Kör groddblandningen i matberedaren lite lätt med mogen frukt, t. ex banan, mango eller äpple till en gröt, ha gärna i ett par dadlar och smaksätt med kanel om du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.