Raw mungbönsgryta m. nöt topping & zucchini nudlar

Det här receptet skapades av en slump. När ingredienser jag ville använda inte fanns så var jag tvungen att hitta på ett nytt recept, och det spontana oplanerade brukar oftast bli väldigt bra av erfarenhet. Det här receptet skapades på en workshop jag höll i under Mundekulla Raw Life Festivalen, för att se workshopen, hur det gick till samt se hur receptet görs exakt så kan du kika nedan på klippet som jag la upp på videon på min youtube kanal, rawveganse (svenska).

Här är exakta receptet för ca 2-3 personer:
Raw mungbönsgryta, såsen:
– 2 dl pumpafrön/ 0,8 Cups pumpkinseeds
– 2 msk tahini/ 2 TBS tahini
– 2 msk ljus misopasta (går att byta ut mot mörk misopasta, eller en skvätt tamarisoja alt. mer salt, men då blir smaken inte detsamma eftersom misopastan har en så fin unami smak, men yes, det går utan om du inte hittar detta!)/ 2 TBS (light) misopaste
– 1 citron (juicen)/ 1 lemon, juiced
– ev. 2 tsk honung eller 1-2 dadlar/ 2 tsp of honey
– Salt efter smak/ salt
– Vatten till en krämig konsistens/ water for a creamy texture you like
Grönsakerna i grytan:
– 2-3 dl blomkål i bitar
– 2-3 dl broccoli i bitar
– ½ röd paprika
– ½ gul paprika
– En näve färsk persilja/ a bunch of fresh parsley
– 3-5 dl mungbönsgroddar (torrvara mungbönor: ca 1 dl)

Nöt crunch:
– 1 dl cashewnötter (använd solrosfrön, pumpafrön eller hampafrön för en nötfri variant eller blanda lite nötter och frön som du vill!) / 0,4 Cup cashew nuts
– 1/4 citron, juicen/ 1/4 lemon, juiced
– ½ msk paprika pulver/ 1 TBS paprika powder
– ½ msk torkad dill/ 1 TBS dried dill
– ½-1 tsk olivolja/ 1 tsp olive oil
– ½ tsk salt (smaka dig fram!) / ½ tsp salt
– valfritt: 1 tsk vitlökspulver eller lökpulver/ optional: 1 tsp garlic powder or onion powder
– valfritt: 1-2 msk näringsjäst för en lite ostig smak/ optional: 1-2 TBS nutritional yeast

Zucchininudlar:
– 2 zucchinis/ 2 Zucchinis
– ½ citron, juicen/ ½ lemon, juiced
– en liten nypa salt, a pinch of salt

Gör så här:

Börja med mungbönsgrytan. Mixa alla ingredienser slätt och krämigt i en mixer. Häll på lite vatten och späd sen på med mer efterhand tills du får en krämig såsig konsistens. Smaka nu av och salta efter behov. Varför du inte ska salta för mycket från början är för att misopastan är salt i sig samt att endel tahinipastor också kan vara salta.  Häll upp såsen i en stor skål. Hacka alla grönsaker till grytan. Massera in lite olivolja i blomkålen och broccolin om du vill göra dem lite mjukare och mer lättsmälta. Blanda ner alla grönsaker och mungbönsgroddar i såsen och rör om ordentligt.

Gör nu nötcrunchet. Lägg ner alla ingredienser i en matberedare. Kör försiktigt ett par varv tills det är grovhackat. Ett tips är att endast ”pulsa” matberedaren ett par gånger.

Gör zucchini nudlar genom att veva zucchini i en grönsaksvarv eller använda dig av en potatisskalare eller osthyvel (se videon exakt hur man gör detta). Du väljer själv om du vill skala zucchinin eller om du vill ha skalet kvar. Pressa över citron på zucchinin (ev. 1 tsk olivolja också) och en nypa salt och massera in detta med händerna.

Nu var det klart och färdigt att servera! Lägg upp zucchini nudlar, ös på med grytan och avsluta med nöt toppingen överst! Yummie!

Tips!
Grönsakerna i grytan kan bytas ut och varieras med andra grönsaker t. ex vitkål, rödkål, zucchini, rödlök, spenat, sparris, selleri, mungbönsgroddarna kan även ersättas med linsgroddar för variation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.